VibeActive helpt Tilburgers met sport om te re-integreren: ‘We bouwen hier echt een band op met de deelnemers!’

VibeActive

Zo’n zes jaar geleden zette de nu 28-jarige Valentijn Franken zijn bedrijf VibeActive op. Het doel: Tilburgers door middel van sport laten re-integreren. Inmiddels werkt VibeActive met zo’n twintig sportleraren, coaches en begeleiders en helpen ze honderden mensen bij hun eerste stap op de participatieladder. “Wat wij doen is uniek in de regio. Uiteindelijk wil ik veel meer mensen met sport helpen en ons concept ook in andere steden uitrollen. De wachtlijsten voor psychische hulp zijn namelijk veel te lang.” Tijd om een kijkje te nemen bij VibeActive.

Valentijn heeft vroeger zelf veel geworsteld met overgewicht en was naar eigen zeggen onzeker. “Sport heeft me daarbij echt geholpen. Ik werd fitter, maar daarnaast ook mentaal sterker, socialer en kroop uit mijn schulp. Het is een krachtig middel om mensen mee te helpen.”

Hij gaat toegepaste psychologie studeren en uiteindelijk als Studenten Loopbaan Begeleider aan de slag als hij een aantal jongens met autisme begeleidt. “Zij liepen op allerlei gebieden vast. Toen ben ik met ze gaan sporten en kregen ze meer zelfvertrouwen, energie en hun zelfvertrouwen ging omhoog.” Dat wakkerde het vlammetje bij Valentijn aan om meer mensen door in beweging te komen. Hij werkt bij diverse woongroepen en zorginstanties als hij besluit om zijn eigen weg in de slaan met VibeActive.

‘Tilburg is vernieuwend op dit gebied’

VibeActive werkt nauw samen met partijen zoals gemeente Tilburg, het UWV en diverse zorgorganisaties in de regio. Door sport en bewegen in te zetten, helpen ze Tilburgers om te re-integreren in de maatschappij. “Veel mensen met een psychische hulpvraag zitten in een sociaal isolement. Praten is dan ook niet altijd de oplossing. Door te sporten worden mensen fitter, zitten ze letterlijk lekkerder in hun vel, voelen ze zich vrijer in hun hoofd en leren ze ook andere mensen kennen.”

Valentijn is de gemeente Tilburg dankbaar dat het VibeActive de kans geeft om op deze manier bij te dragen aan de re-integratie van een hoop Tilburgers. “De gemeente hier heeft een vernieuwende kijk op zorg en re-integratie.” VibeActive maakt onderdeel uit van de eerste trede van de zogeheten participatieladder. “Veel mensen die bij ons komen, zitten in een sociaal isolement. Wij helpen ze om ritme en discipline te krijgen. Iets dat heel erg belangrijk is in het leven. Door te sporten, raken deelnemers geïnspireerd en gemotiveerd. Uiteindelijk zijn wij de eerste stap naar een re-integratie in de maatschappij.”

VibeActive biedt dan ook diverse sporten aan. “We hebben deze prachtige gym aan de Ringbaan-Oost, maar gaan ook bij deelnemers thuis langs. We kijken per persoon wat bij diegene past en gaan daarmee aan de slag. Vooraf bepalen we een doel en in een traject van zes tot twaalf maanden werken we daarnaartoe.”

‘Ik heb veel meer zelfvertrouwen’

De 20-jarige David is een van de deelnemers bij VibeActive. Hij kwam in december voor het eerst en zit nu aan het einde van zijn traject. “Ik heb veel fysieke ongemakken, onder andere epileptische aanvallen. Dat remde mij in heel mijn leven. De eerste keer kwam ik hier echt met mijn ziel onder mijn arm binnen. Ik had geen vertrouwen in mezelf en in mijn lichaam. Dat is nu compleet anders.”

Inmiddels in David een stuk verder in zijn re-integratietraject. “Ik ben net zo vrolijk als vroeger, maar dan nog weerbaarder. Ook heb ik mijn eigen onderneming als modeontwerper gestart en heb meer vertrouwen in mijn lichaam gekregen. Het is nu echt: ‘kom maar op, let’s go!’”

Ook de 37-jarige Erik heeft veel aan de begeleiding vanuit VIbeActive. “Ik heb een niertransplantatie gehad waardoor mijn lichaam niet meer kan wat ik zou willen dat het kan. Daar loop ik heel erg vaak tegenaan. VibeActive helpt me om naast fitter te worden, ook wat liever voor mezelf te zijn. Daarnaast is het ook gezellig en doe je qua sport iedere keer wel iets anders. De ene keer gaan we boksen, de andere keer een parcours en soms doen we sporten met een spelelement.”

‘Het afscheid is het moeilijkst’

De 25-jarige Tim Schalken en 35-jarige Lieke Boers helpen onder andere David & Erik en geven allebei training bij VibeActive. Tim liep ooit tegen een burn-out aan waar Valentijn hem bij hielp. Ook heeft hij ervaring als topsportcoach in het hockey. Daar miste hij alleen het mentale aspect binnen de sport. “Ik vind het prachtig dat ik mensen hier echt help. Iedere stap die je met ze zet, zie je mensen stralen. Het begin en het eind is het mooiste. Op het begin moet je echt het vertrouwen winnen, totdat ze een keer breken. Het klinkt raar, maar dat is altijd een heel belangrijk en mooi moment. Vervolgens kun je echt met ze aan de slag en bied je ze handvatten die ze voor de rest van hun leven kunnen gebruiken. Na zo’n traject van een halfjaar of een jaar, is het wel altijd moeilijk om afscheid te nemen. Je bouwt hier echt een band met elkaar op.”

Dat geldt ook voor Lieke: “Ik vind het vooral leuk om persoonlijke doelen op te stellen, mensen fitter te laten worden, sociale vaardigheden te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat mensen het hier echt naar hun zin hebben. Bij de een doe je dat hier in de gym, maar ik heb een auto vol sportspullen waarmee ik ook naar deelnemers toe ga. Dan gaan we in het park sporten of naar het zwembad bijvoorbeeld. Aan het einde van het traject hoop ik altijd dat ze de draad zelf ook verder oppakken. Dus dat ze een abonnement op een sportschool nemen bijvoorbeeld.”

Succesverhaal

In al die jaren heeft Valentijn genoeg succesverhalen meegemaakt. Een voorbeeld daarvan is een 47-jarige man met autisme die hij begeleidde. “Die zat maar liefst vijf jaar in een sociaal isolement. Hij had totaal geen geloof meer in zichzelf. Daar zijn wij mee aan de slag gegaan. Hij kreeg meer spiermassa, ontwikkelde meer zelfvertrouwen en inspireerde uiteindelijk ook andere deelnemers. Nu kom ik hem weleens in de sportschool tegen en werkt hij bij de Universiteit waar hij bedrijfstechnische processen verbetert.”

‘Iedereen is hier welkom’

Bij VibeActive kun je dus werken aan je mentale, fysieke en sociale vaardigheden om positief te integreren in de maatschappij. Dit doen ze voor Tilburgers die in een uitkeringssituatie zitten en door de gemeente Tilburg of het UWV worden getipt op een traject bij VibeActive. Maar ook als je op andere manieren vastloopt en wilt re-integreren, kun je bij Valentijn en zijn team terecht. “Je bent altijd welkom om eens binnen te lopen voor een kop thee. De deur staat hier altijd open.”

Daar heeft Tim ook een voorbeeld van. Hij geeft nu sportlessen aan een jongetje van tien waarbij zijn ouders net zijn gescheiden. “Dan ga ik lekker met hem voetballen en werken we aan zijn zelfvertrouwen. Inmiddels hebben we onze eigen handshake en voelt hij echt als mijn kleine broertje. Maar die band bouw je met veel meer deelnemers op, dat maakt het mooi.” Oftewel: met verschillende hulpvragen kun je bij VibeActive terecht.

Meer informatie

Wil je meer informatie over VibeActive en wat ze voor jou kunnen betekenen? Check snel de website. Overigens richt Valentijn zich met dit artikel niet enkel tot mogelijke deelnemers. “Ook als je persoonlijk begeleider bent van iemand en denkt: dit kan wel eens iets voor hem of haar zijn, komen we graag met je in contact.”

Op de hoogte blijven van alles wat er leeft en speelt bij VibeActive? Volg ze vooral op Facebook en Instagram.