[VIDEO] Dit zijn de kwèèkers van dit jaar en zo spreek je ze uit

kwèèkers 2020

Er gaat geen carnaval in Kruikenstad voorbij zonder een nieuwe reeks gloednieuwe kwèèkers! Al meer dan 15 jaar verspreiden wij de leukste Tilburgse uitspraken tijdens carnaval op gekleurde kaartjes. Jullie mogen ze inzenden en wij brengen de 16 leukste kreten uit als kwèèkers.

Hieraan moet een kwèèker voldoen

Ook dit jaar werden we overspoeld met leuke leuzen, in totaal kregen we meer dan 800 suggesties binnen! De kwèèkerjury is zoals elk jaar streng en heeft naar aanleiding van een aantal criteria een selectie gemaakt. Hieraan moeten de kwèèkers voldoen:

  • Het moet Tilburgs zijn,
  • Het moet een openingszin zijn;
  • Of het moet een kreet zijn die veel gehoord wordt in het Tilburgse;
  • Het moet lekker klinken en goed uit te spreken zijn;

Als alle inzendingen verzameld zijn, worden de favorieten geselecteerd door het kwèèkerteam, lees: de medewerkers van Tilburg.com. Als we het allemaal eens zijn, doet Nicole de Jong van Stichting Tilburgse Taol nog een laatste spellingscontrole. Dan worden de kwèèkers opgemaakt en naar Q-Promotions gestuurd. Zij zorgen dat elke kwèèker 7.500 keer gedrukt wordt. In totaal verspreiden we dit jaar dus 120.000 kwèèkers!

Kwèèkers stapelen

En dan komen er zestien dozen binnen en moeten de 120.000 kaartjes gestapeld worden. En dat is nogal wat werk: vandaar dat we elk jaar een heuse stapelavond organiseren waarbij vrienden van de show ons komen helpen. Mocht je benieuwd zijn hoe dat er aan toe gaat? Check dan ook eens onderstaande video:

Kwèèkers verspreiden

En als alles dan verdeeld is in stapeltjes, is het tijd om ze te verspreiden! Dit doen we enkele dagen voor carnaval in de Tilburgse horeca. Tot die tijd kunnen enthousiaste Kruiken ze ook op komen halen bij ons op kantoor. Mocht je dat leuk vinden: je vindt ons aan de IJzerstraat 23a en ophalen kan tussen 09.00 en 17.00 uur. En ze zijn dus helemaal gratis! Vergeet niet om foto’s door te sturen van de kwèèkers. Wij zijn reuze benieuwd waar ze terecht komen. In toiletten, in etalages, verwerkt in carnavalspèkskes, op basisscholen, verzorgingshuizen tot aan de andere kant van de wereld. We hebben het allemaal voorbij zien komen. Vinden we leuk!

En zo spreek je ze dus uit

Affèèn, het is tijd voor de kwèèkers van dit jaar. Tijdens het Proefblaoze lieten we ze al uitspreken door jullie. Komen ze:

Alle kwèèkers op een rijtje

En dan nu tijd om alle kwèèkers te verspreiden. Ze werken namelijk niet alleen heel erg goed als fysieke kaartjes, ze doen het ook uitstekend in een Whatsapp-gesprek of mailtje. Je kunt ze ook vinden als GIF-je, maar als je ze direct opslaat, heb je ze altijd bij de hand. Hier zijn ze alle zestien op een rij:

Alles over carnaval in Tilburg

Bekijk hier het laatste nieuws, de leukste evenementen, de beste acties, gekste foto’s en lekkerste menu’s van carnaval in Tilburg:

carnaval tilburg