Nieuws

Guns Down
Let op! Dit artikel is al 166 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Video: Gemeente Tilburg en R-Newt lanceren anti-wapencampagne met drillrap ‘Guns Down’

Steeds meer jongeren zijn met messen en andere wapens op straat te vinden. Jonge daders die met wapens overvallen plegen, maar ook het fenomeen drillraps is een hot item. Een zorgelijke ontwikkeling waarbij groepen jongeren elkaar uitdagen via videoclips die bol staan van bedreigingen, geweld en wapens.

Guns Down

Gemeente Tilburg en jongerenwerk R-Newt hebben de handen in een geslagen om meer bewustwording rondom wapenbezit onder jongeren te creëren. Vorige week werd de drillrap track ‘Guns Down’ op Spotify gelanceerd. Met de bijbehorende videoclip hopen de gemeente en R-Newt het gesprek aan te gaan.

Pull the shanks down

Jongerenwerker Chiara Riboch: “Met de track en de videoclip willen we bewustheid creëren onder jongeren. We geven een signaal af: we moeten hier niet mee doorgaan, want dan wordt het een oorlog op straat.” Drillrap staat bekend om het verheerlijken van wapenbezit en -gebruik, maar met Guns Down laten gemeente Tilburg en R-Newt een tegengeluid horen.

“De rappers in de clip kennen de straatcultuur en hebben als rolmodel een verantwoordelijkheid. Dat zij nu de boodschap ‘pull the shanks down’ uitdragen, is belangrijk.” De heftige beelden moet jongeren bewust maken van de ernst van de situatie. Ook ouders worden hiermee aangesproken: dit soort wapens wordt écht gebruikt.