Vierde editie Swim to Fight Cancer Tilburg: “Iedere deelnemer heeft een eigen motivatie, maar gaat voor hetzelfde doel”

De vierde editie van Swim to Fight Cancer Tilburg komt eraan. Op 23 juni wordt er 1, 2 of 4 kilometer gezwommen door meer dan vijfhonderd deelnemers, om zo geld op te halen voor kankeronderzoek. Zwemmers kunnen individueel meedoen, met klasgenoten, als vriendenteam, bedrijventeam en er is zelfs een Kids Swim. Met het thema ‘Vier het leven’ belooft het een mooie dag te worden. Wij gingen in gesprek met Germaine en Pauline die deel uitmaken van de organisatie, bestaande uit acht personen, die vol overgave de Swim organiseren. Ben je benieuwd naar het interview? Lees dan snel verder.

De beleving op het evenemententerrein is de verantwoordelijkheid van Germaine. Onder beleving valt bijvoorbeeld het podium, de spreker die de deelnemers motiveert voordat ze starten, de dj’s, de foodtrucks op de Vendelierskade en de huldiging van de zwemmers. Alles wat met de productie op het evenemententerrein en op het water te maken heeft, dat doet Pauline. Dat gaat dan over het productieplan, de locatie-inrichting, routing voor deelnemers, de zwemroutes en het draaiboek.

“Iets kunnen doen, is al genoeg”

Pauline en Germaine maken de ziekte beiden van dichtbij mee. Dit maakt het voor de dames extra mooi om mee te werken aan het evenement. Pauline: “Gewoon iets kunnen doen, is al genoeg. Dat machteloze gevoel omzetten in kracht, is een van de redenen waarom ik dit doe. Kankeronderzoek is nu eenmaal ontzettend belangrijk en daar dragen wij graag aan bij.”

Eigenlijk was Germaine als bestuurslid afgezwaaid, maar doordat de ziekte dichtbij kwam, wilde ze toch graag meehelpen met de organisatie. “Ik voelde meteen: ik wil iets doen en dus ben ik ook deze editie weer van de partij!”

Eervolle huldiging

Pauline: “Deelnemers zwemmen mee omdat ze zelf kanker hebben of hebben gehad óf zwemmen voor iemand die ziek is of overleden. Mensen springen met allerlei emoties het water in en zo komen ze er ook uit. Er is veel blijdschap, maar ook veel ontlading en verstilling tijdens het zwemmen. Die gevoelens komen allemaal samen en daar wil je genoeg ruimte voor bieden.” En dus wil de organisatie de deelnemers, voordat ze hun eervolle huldiging krijgen, eerst op adem laten komen. Daarom vindt de huldiging, dit jaar voor het eerst, groter plaats op het festivalterrein. “We hopen dan ook dat er veel toeschouwers komen. Collega’s, familie, vrienden die de deelnemers allemaal toe komen juichen langs de kade en er vervolgens ook bij zijn tijdens het bekendmaken van het opgehaalde bedrag”, vertelt Pauline.

Germaine: “De deelnemers kunnen het deelnemersdorp in om even tot rust te komen. Daar kun je lekker warm douchen. Naast de warme douche hebben we dit jaar ook een stylingstraat waar je je haar kunt laten doen. Met allerlei fijne producten word je mooi gemaakt om zo nog extra in het zonnetje gezet te worden. We willen het echt meer beleving geven.”

‘Laan Der Helden’

Om deelnemers extra te motiveren, lopen ze op een blauwe loper via de Laan der Helden naar de start. Daar hangen ieder jaar twee spandoeken waar de zwemmers, voordat ze het water in gaan, een boodschap op kunnen achterlaten. Pauline: “Die doeken van de afgelopen jaren zijn bewaard en die zullen nu tussen de start en de finish opgehangen worden. De zwemmers schrijven op voor wie ze zwemmen of ze schrijven een boodschap aan het publiek. Inmiddels hebben we zes volgeschreven doeken en ook dit jaar hangen er weer twee die bewaard zullen blijven.” Germaine: “We gaan door tot héél de Piushaven vol hangt!”

‘Vier het leven’

Het thema ‘Vier het leven’ is bedacht omdat dit jaar de vierde editie wordt georganiseerd. Er is voor de fanatieke zwemmers ook nog een extra uitdaging, namelijk 4 kilometer zwemmen. “De uitdaging zit hem vooral in het afleggen van een zo ver mogelijke afstand. Sommige zwemmers trainen heel intensief en anderen trainen helemaal niet. Er zijn mensen die helemaal niet zo’n zwemmer zijn, maar het wel fantastisch vinden om mee te doen. Aan die mensen willen wij de mogelijkheid bieden om zich goed voor te bereiden”, vertelt Pauline.

Bij Arbie’s Beachhouse in Berkel-Enschot biedt de organisatie clinics aan. Germaine: “We willen de deelnemers de gelegenheid geven zich goed voor te bereiden. De hele happening om Swim to Fight Cancer heen, lijkt mensen wel een soort vleugels te geven tijdens het zwemmen. De clinics zijn voor de onervaren zwemmers een soort steuntje in de rug.”

Twee rollen

“Het leuke aan het organiseren van Swim to Fight Cancer is dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft,” zegt Pauline. “En dat moet ook wel,” vult Germaine aan, “Want het is een hele verantwoordelijkheid, zo’n groot event. Het is fijn om samen met een gemotiveerde en professionele groep mensen zoiets moois te kunnen organiseren. Daarnaast is het mooi dat we zoiets voor de stad kunnen doen. De Swim verbroedert. Het leidt tot saamhorigheid tussen de deelnemers, het publiek en ook zeker als organisatie.”

Germaine vertelt dat ze twee verschillende rollen aanneemt tijdens het event: “Bij het organiseren van Swim to Fight Cancer zit je er gewoon professioneel in, dan ga je ervoor. Je gaat écht aan. Van tevoren is er spanning, maar zodra die eerste zwemmer in het water ligt, dan wordt het écht. Dan komen er ook bij ons emoties naar boven. Dat is een heel bijzonder moment.” Pauline: “Ik krijg gewoon kippenvel als ik eraan denk.” Germaine hielp vorig jaar mee met de ontvangst van de zwemmers uit het water. “Dat vond ik heel bijzonder, maar ook heftig.”

Het opgehaalde bedrag wordt na afloop meteen op de cheque geschreven. “Als we met de cheque op het podium staan, wil iedereen hem even vasthouden. Dat is het moment waarop je nog eens extra beseft waarvoor je je samen maandenlang hebt ingezet”, vertelt Germaine.

Bij twijfel gewoon doen!

Wat zouden jullie willen zeggen tegen de mensen die twijfelen of ze mee willen doen? “Niet twijfelen, gewoon inschrijven en doen!” zegt Pauline. Germaine vult aan: “Zodra je laat weten aan mensen dat je meedoet, gaan ze je steunen. Dus daar hoef je jezelf ook echt geen zorgen om te maken. En reken er maar op dat we het hier zondag 23 juni goed voor elkaar hebben en dat je met open armen ontvangen wordt. Je kunt met een goed gevoel het water in en je prestatie neerzetten. Die medaille aan het eind is dan ook nog eens een hele mooie kers op de taart!”

Mooie momenten

Op de vraag welk moment de dames tijdens afgelopen edities het meeste is bijgebleven, hebben ze al snel een antwoord. Pauline: “Op zondagochtend verzamelen we vroeg voor de laatste voorbereidingen en de finishing touch. Afgelopen editie hing er een beetje mist, het was vroeg en nog helemaal stil. Dat vond ik zelf echt even een moment van stilstand en realisatie dat we dit toch even mooi doen met z’n allen. Dat verschil tussen die rust in de ochtend en de drukte in de middag, gecombineerd met veel verschillende emoties om je heen, dat is een bijzonder contrast. Bij de finish komt dat allemaal samen.”

Germaine: “Ik vind het mooi dat iedere deelnemer met zijn eigen motivatie meedoet, maar uiteindelijk gaat iedereen voor hetzelfde doel. Je bent allemaal met iets bijzonders bezig. Je zwemt mee voor jezelf, voor iemand in jouw kring of voor iemand die je verloren bent. Als de zwemmers uit het water komen, is de ontlading die je bij hen ziet heel speciaal.” Germaine zegt glimlachend tegen Pauline: “Dan merken we weer even waar we het voor doen, hè?”

Meer informatie

Ben je benieuwd naar een persoonlijk verhaal van een van de deelnemers? Lees dan ons interview met Maikel. Hij draagt alle namen van de mensen die hebben gedoneerd op zijn wetsuit! Alle belangrijke informatie over het event vind je via deze link!