Vijf dagen leven op sapjes

Vijf dagen lang alleen maar sapjes en smoothies drinken. Klinkt als een zware opgave, maar je lichaam schijnt er erg blij van te worden. Wereldwijd al een enorme hit en met de komst van een heus Sapvast-team mag Tilburg er ook aan geloven.

De één is een echte healthfreak en de ander een nuchtere dame die nog wel eens ‘spijbelt’.  De twee blijken de perfecte match te zijn voor een nieuwe concept. Toen detoxcoach Esther Puntman en groenteboerin Sandra van den Borne elkaar begin 2015 ontmoette, was het raak. Esther zocht een groente- en fruitwinkel in Tilburg om haar sapvast concept uit te rollen en Sandra was op zoek naar een voedingsconsulent om mee samen te werken.

“Toen Esther begin dit jaar bij mij in de winkel kwam met dit idee, heb ik geen moment nagedacht. Ik heb meteen ja gezegd.” Vertelt Sandra, eigenaresse van Sandras Groente en Fruit aan het Burgemeester van Mortelplein. Esther is voeding-beweeg-detox coach en eigenaresse van Puur S. Zij introduceerde de 5-daagse sapvasten-challenge al eerder in Oisterwijk en vond het na de ontmoeting met Sandra tijd voor uitbreiding naar Tilburg.

Ophalen bij de groenteboer

Het idee van het sapvasten ken je misschien al wel. Een aantal dagen drink je alleen maar sapjes en smoothies op basis van groente en fruit. Dit doe je om je lichaam te ontgiften, af te vallen of om een ‘nieuwe start te maken’. De recepten worden bedacht door Esther, de smoothies en sapjes worden elke ochtend vers klaar gemaakt door Sandra. In haar winkel kun je dagelijks de flesjes ophalen. De sapvast kuur kun je twee keer per jaar volgen: in het voor- en najaar.

Wat het concept toegankelijk en veilig maakt, is de verplichte voedingsanalyse vooraf. “Ik wil weten wie er in mijn stal komt,” vertelt Esther. “Bij veel sapkuren is er weinig tot geen persoonlijk contact, ik wil vooraf deelnemers ontmoeten en zien of  iemand gezond is en kunnen uitsluiten of er bijvoorbeeld geen sprake is van anorexia, diabetes of hartfalen.”

Vijf dagen sapjes

Waarom je vijf dagen lang alleen maar groente en fruit zou willen drinken? “Je kunt preventief meedoen om je lichaam te resetten en van alle afvalstoffen af te komen. Er zijn meerdere redenen om mee te doen, maar als je door vraagt is het doel voor veel deelnemers uiteindelijk om af te vallen.” Maar volgens Esther doet het veel meer en kan het je ook van kleine kwaaltjes als koude handen, acné of vermoeidheid af helpen. “Maar het beste is als je na de kuur meteen door pakt met gezond eten, anders heeft het weinig zin. Het is eerder een goede start.”

sapvastfoto

De sapjes

Voor de sapjes proberen Esther en Sandra een goede balans te zoeken tussen de smaak en het detox-gehalte. Om je een idee te geven van wat je drinkt op een dagje detoxen met sapjes: je begint met een halve liter die zorgt voor een flinke bodem. Daarin zit bijvoorbeeld avocado, banaan, sinaasappel en spinazie.

Tussendoor drink je sapjes met bijvoorbeeld rode biet, appel en kaneel of wortel, paprika en bleekselderij. Dit varieert per dag. Op een dag krijg je vijf smooties waarvan drie maaltijden van een halve liter en twee tussendoortjes van 250 ml. In de herfsteditie van de kuur is één maaltijd een healthy soepje.

De Sapvasten Challenge is volgens Esther behoorlijk pittig en zwaar.”Je ontdekt tijdens de week dat je eerst een dipje krijgt, na drie dagen komt het omslagpunt waarop je je beter voelt.” En ook geen verkeerde bijkomstigheid: de kuur begint op maandag en eindigt vrijdag. Zo kun je in het weekend weer genieten van vaste voedsel.

Praktische informatie

Als je voor het eerst meedoet aan de sapvasten kuur, kost je dit €105, inclusief consult. Daarna kost een kuur €95. Je kunt de sapjes dagelijks ophalen bij Sandras Groente en Fruit vanaf 08.00 uur. Je kunt per jaar twee keer meedoen aan de sapvasten challenge. Dit kan gedurende vier weken in het voor- en najaar. De volgende challenge staat voor oktober gepland. Zaterdag 26 september kun je de sapjes alvast uitproberen tijdens de proefdag.

Meer informatie vind je op de website van Puur S en Sandra’s Groente en Fruit. Wil je kans maken op een 5-daagse sapvast kuur? Doe dan zeker mee aan de prijsvraag waar je kans maakt om gratis mee te doen!