Vijf jaar Focus Foodbar: “Wij zijn uniek in Brabant!”

Focus Foodbar

Focus Foodbar is het enige restaurant in Tilburg en omstreken dat een 100% plantaardige menukaart serveert. Dit jaar bestaat Focus Foodbar vijf jaar. De hoogste tijd om in gesprek te gaan met eigenaar en rasechte Tilburger Bregje Mols. In ons leuke gesprek hebben we het over het ontstaan van Focus Foodbar, uitdagingen en veganistisch eten voor iedereen.
(Foto: Max Mulder)

Al bijna vijf jaar kan iedere Tilburger bij Focus Foodbar, aan de Heuvelstraat, terecht voor heerlijke, veganistische gerechten. Maar hoe is Focus Foodbar ooit ontstaan? Bregje begint te vertellen: “Ik heb heel mijn leven in de horeca gewerkt, nu ben ik zelf tien jaar veganist en miste ik een plek in de stad waar je als veganist terecht kunt om uit eten te gaan. Ik ga heel graag uit eten, maar dat was nooit makkelijk. Vooraf moet je goed de menukaart checken of je er überhaupt terecht kunt als veganist en als je bij een restaurant terecht kon, had je vaak maar één of twee keuzes.” Dat kon volgens Bregje dus anders en met haar dachten er nog vele anderen zo. “Ik was een crowdfunding gestart om te kijken of er animo was in de stad en dat was een groot succes. Dat was voor mij de bevestiging: dit moet ik gewoon gaan doen.”

Vijf jaar Focus Foodbar

Corona, stijgende energiekosten en inflatie. In de eerste vijf jaar heeft Focus Foodbar het zwaar voor de kiezen gehad. “We waren zeven maanden open en toen kwam de coronacrisis om de hoek kijken, we hebben het in deze tijd heel zwaar gehad. Ik ben onze gasten dan ook heel erg dankbaar. Zonder de steun van onze gasten had Focus Foodbar misschien niet meer bestaan. Daarnaast hebben we ook echt een fantastisch team waar we op kunnen bouwen. We hebben vijf jaar keihard gewerkt en zijn niet bij de pakken gaan neerzitten, dit is echt een kracht van ons.”

Focus Foodbar

Ambassadeur

Focus Foodbar biedt dus als enige restaurant in Tilburg een volledig plantaardige kaart. Maar waarom zijn er niet meerdere veganistische restaurants in Tilburg? “Dat is een hele goede vraag, ik begrijp het zelf ook niet, haha. Je merkt wel steeds meer dat vegetariërs en veganisten hun familie meenemen naar Focus Foodbar. Veel mensen hebben bij ons hun eerste ervaring met plantaardig voedsel. Daarom voel ik me ook wel extra verantwoordelijk, ik ben toch een soort ambassadeur van plantaardig eten. Gelukkig weten wij iedere gast te verrassen en sommige mensen hebben niet eens door dat ze plantaardige producten aan het eten zijn.”

“Daag jezelf uit”

Bregje wil niemand opleggen om vegetarisch of veganistisch te eten, maar ze daagt iedereen wel graag uit. “Probeer het een keer en zie wat er allemaal mogelijk is. Dit willen we ook uitstralen met Focus Foodbar. Niks moet natuurlijk, je kunt stapje voor stapje kennismaken met de wereld van diervriendelijk eten. We zijn een laagdrempelig restaurant en er heerst een vertrouwde, huiselijke sfeer. Hiermee onderscheiden we ons van high-end restaurants, maar ook van veganistische snackbars. We zijn er echt voor iedereen! We zijn uniek in Brabant.”

Eigen favoriet

Wat is zelf de favoriet van Bregje? “Mijn absolute favoriete is de knolselderijpuree met gebakken oesterzwammen, die is echt verrukkelijk. Iedere hap blijft verbazingwekkend lekker.”

Meer informatie

Loopt het water je al in de mond en wil je graag kennismaken met de wereld van vegan? Reserveer dan snel via de website van Focus Foodbar!