Vijf tips voor tijdens de ‘Urban’ Oktober Dansmaand

Oktober Dansmaand

Tilburg Dansstad organiseert dit jaar weer de Oktober Dansmaand. Van tapdans tot underground. In de maand oktober kunnen dansliefhebbers op verschillende locaties aan hun trekken komen. 

Tilburg Dansstad is een samenwerking van Theaters Tilburg, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, DansBrabant, De NWE Vorst en Factorium. Opvallend aan het programma van 2016 is de aandacht voor urban. Dat is niet zo vreemd eigenlijk, want de urban scene in Tilburg is bijzonder levendig. We blikken vooruit op vijf evenementen van deze maand vol dans. Bekijk het volledige programma op de website van Tilburg Dansstad.

#1 Pop Up Cinema: Daten in de dancing

In 2012 maakten Van Osch en De Heij de film Daten in de Dancing, nu zijn ze terug op de dansvloer om te kijken hoe het nu gaat met de gepassioneerde ouderen. Wederom maakten ze een zeer ontroerend portret. ‘Daten in de Dancing’ speelt zich af in het charmante grenscafé Dancing Heidelicht in het Belgische Postel. De bezoekers zijn op leeftijd en hebben veelal hun partner verloren. Hier op de dansvloer zoeken en vinden ze een nieuw lief.

Ouder worden en lichamelijke gebreken eisen langzaamaan hun tol. Toch blijft dansen in Heidelicht een wekelijks lichtpuntje. Een documentaire over afscheid, troost, liefde en verlangen. In de film vier jaar later gaan ze op bezoek bij de hoofdrolspelers, hoe is het nu met hen, het dansen en de liefde? Na de film kun je zelf een dansje wagen in de ‘Dancing’ ingericht in de NWE Vorst.

 • Vrijdag 7 oktober vanaf 20:00 uur
 • Kaarten kosten €7,-
 • Verkrijgbaar bij NWE Vorst
 • Twee kaarten voor de prijs van één als je met je opa of oma komt

#2 Workshop Freestyle & Improvisatie

De workshop Freestyle & Improvisatie wordt gegeven door door André Grekhov (‘Drosha’) en choreograaf Simon Bus. Voor alle type dansers, profs en amateurs, op zoek naar de eerste stap in de wereld van freestyle en improvisatie of juist op zoek naar verfijning en verdieping.

 • Zondag 23 oktober
 • Van 12.00 tot 16.00 uur bij Factorium Podiumkunsten
 • Entree €7,- alleen contant aan de deur te verkijgen

#3 Johnny Lloyd: Other Tales from the Underground

Other Tales From The Underground (OTU) verkent de intieme en eenzame rol van technologie in ons leven. Een kijkje in de toekomst, waarin lichamelijk contact is vervangen door informatiestromen. Het is een eerbetoon aan het laatste biologische leven op aarde, waarin de dansers op zoek gaan naar de symbiose tussen het technische en het fysieke. De voorstelling is een collage van urban en moderne dansvormen; ritmisch, mechanisch, expressief en vloeiend.

Danser en choreograaf Johnny Lloyd is een bruggenbouwer tussen de urbanscene en de theaterdans, een tovenaar met verschillende dansvormen als Vernacular Jazz, Lindy Hop en Hip Hop.

 • Woensdag 26 oktober vanaf 20:30 uur bij NWE Vorst
 • Tickets verkijrgbaar via website NWE Vorst
 • Entree € 16,00

#4 Conferentie Urban is anders, toch?

Voor urban dansers geldt de battle als levensteken van de eerste orde. In de battle krijgen ze vijf minuten om te bewijzen dat ze alive and kicking zijn en hun recht op het respect van de wereldwijde urban community te verdedigen. Maar stel dat je iets op het hart hebt dat je niet in vijf minuten kwijt kunt? Iets dat je niet op een paar vierkante meter dansvloer kunt uitvechten te midden van een luidruchtig meelevend publiek?

De conferentie is bedoeld als kennismaking met urban danskunstenaars van verschillende ‘lichtingen’ die ieder op hun eigen manier stappen zetten op een weg ‘van battleground naar theaterpodium’. Veertien van hen laten fragmenten van hun werk zien op film en video en spreken aan de hand daarvan over hun ervaringen met de mogelijkheden die theater hen biedt en de problemen waarvoor theater hen stelt.

Jan Jaap Knol, directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie, en Henriette Post, directeur van het Fonds Podiumkunsten, zullen aanwezig zijn en worden geïnterviewd door de beide dagvoorzitters: Chris Keulemans en Manu van Kersbergen.

 • Donderdag 27 oktober van 11:00 tot 17:00 uur in Hall of Fame
 • De entree is €50,- (inclusief lunch, borrel, de publicatie Urban is anders, toch? en een verslag van de conferentie dat zal worden nagezonden)
 • Aanmelden via losstheater@hotmail.com

#5 Dansbattle: The Next Step & FreeFree

Van traditionele battle elementen naar nieuwe vormen van improvisatie en battle. TUDé is een open allstyle battle, waaruit nieuwe verbindingen tussen urban culture en meer theatrale dansvormen kunnen ontstaan.

 • Zondag 30 oktober
 • Van 12:00 tot 18:00 uur bij Factorium Podiumkunsten
 • De entree is €7,- alleen contant aan de deur te verkrijgen