Vijftig jaar ‘frietje Henk’ bij de Tilburgse Frietboetiek

frietboetiek

De Tilburgse Frietboetiek bestaat vijftig jaar! Ter ere van het bijzondere jubileum nemen eigenaren Petra en Roel je graag mee in het verhaal achter ‘Frietje Henk’. Over hoe het allemaal begon, het geheim van de lekkere friet en hoe het is met Henk.

Geschreven door: Petra en Roel Janssens | Foto door: Must C Fotografie

Het waren bijzondere omstandigheden in 1967 die ervoor zorgden dat pa en ma Janssens samen met zoon Henk de snackbar van de familie Zwerts konden overnemen. Minstens net zo bijzonder is het feit dat ze inmiddels 50 jaar verder zijn en de Frietboetiek in al die jaren een grote naam heeft verworven in Tilburg en omstreken.

Hoe het begon

De eerste jaren staat Henk samen met zijn ouders in de zaak. In 1975 neemt hij, samen met zijn vrouw Corien, de zaak over. Ze wilden de zaak een meer Belgische uitstraling geven en reden in die tijd zelf naar Retie (België) om in een fabriekje sauzen en mayonaise in te kopen. Geen enkele andere snackbar had dit toentertijd in zijn assortiment. Ook verse friet zagen ze als het belangrijkste en het beste product om mee te kunnen concurreren tegen onder andere de opkomende fastfood ketens. Om het geheel compleet te maken, gingen ze de friet verkopen in een toepasselijke verpakking: een flinke stevige puntzak in de Belgische driekleuren. Na 50 jaar behoren deze puntzakken zeker tot het straatbeeld van Tilburg centrum.

De meeste Tilburgers kennen de Frietboetiek dan ook wel! Henk Friet, het Pijpje, de Rooie Deur of de Stekel. In de volksmond heeft de Frietboetiek veel bijnamen, de échte Tilburgers weten bij een ‘frietje van Henk’ meer dan genoeg. Volgens Henk zelf ‘mag je jezelf geen echte Tilburger noemen als je hier nog nooit bent geweest’.

Wereldberoemd in Tilburg

Henk mag dan wel 4,5 jaar geleden met pensioen zijn gegaan, maar ‘Henk is nog steeds wereldberoemd in Tilburg’. In de 45 jaar dat Henk in de zaak stond, leerde Henk zijn klanten kennen en de klanten leerden Henk kennen! Veel families komen ondertussen al met hun derde generatie langs. Ongezien door de binnenstad wandelen is er voor Henk en zijn vrouw dus niet bij! De belangstelling is groot en hartverwarmend. Zeker toen de gezondheid van Henk het afgelopen jaar te wensen overliet. Gelukkig gaat het nu weer de goede kant uit!

De nieuwe generatie

Het was ook zijn gezondheid die Henk dwong om een aantal jaren geleden uit de zaak te stappen en het stokje over te dragen. In februari 2013 nam zoon Roel, samen met zijn vrouw Petra, de zaak over. Roel probeert de traditie en de gezelligheid van het familiebedrijf voort te zetten zonder veel aan de charme van het pand te veranderen. De automatiek, de verzameling colaflesjes en de klapstoeltjes geven het pijpenlaatje nu eenmaal zijn unieke uitstraling.

Wel is er geïnvesteerd in betere apparatuur om de kwaliteit van de friet en snacks te optimaliseren. Want de frieten, daar draait het uiteindelijk allemaal om! En wel om verse friet, al vijftig jaar lang. In de kelder liggen de dagvers geschrapte en ontpitte aardappels in een met water gevulde badkuip totdat ze aan de beurt zijn om door de frietsnijmachine te gaan. De friet wordt even voorgebakken en is daarna klaar om op bestelling te worden afgebakken. Het bakken gebeurt in vast vet, wat de friet zijn unieke smaak geeft. Op het frituurvet wordt nooit bezuinigd: het vet wordt elke dag gefilterd en ruim op tijd vervangen. ‘Je mag hier geen frituurvet ruiken en dat gebeurt ook niet omdat we het zo vaak vervangen. Als je in een zaak staat waar je frituurvet ruikt, bakken ze in oud vet! En dat is niet lekker!!’ aldus Roel.

Na vijftig jaar is er aan het ‘frietje Henk’ dus niks veranderd. Alleen de prijs dan: een ‘frietje met’ kostte in 1967 ⨍ 0,50, nu € 2,70.

Jubileum

Om het jubileum te vieren heeft de Frietboetiek in september een feestmaand. Bekijk ook eens hun Facebookpagina om de acties te bekijken. Je vindt de Frietboetiek aan de Heuvelstraat 3 te Tilburg.