Dineren in de eetkamer van familie Pollet

villa de vier jaargetijden foto: Raldo Neven

Bij binnenkomst in de statige en authentieke ontvangsthal neemt de jonge gastheer onze natgeregende jassen aan. “Willen jullie een glaasje prosecco van het huis?” vraagt hij als we plaats nemen in de eetzaal. We zijn uitgenodigd om te dineren bij Villa de Vier Jaargetijden in Tilburg en zo’n aanbod slaat natuurlijk niemand af.

Foto header: Raldo Neven

Terwijl we plaats nemen aan het raam in de chique eetkamer van de villa, kijken we niet alleen het naar het goud-kleurige plafond met indrukwekkende ornamenten en de portretten van historische karakters aan de muur, maar ook naar buiten. We kijken uit op de voortuin met imposante fontein en de sfeervolle geveltjes van het Dwaalgebied.

Wie zegt dat Tilburg geen mooie stad is, is nog niet eerder bij Villa de Vier Jaargetijden geweest. Dit rijksmonument daterend uit de negentiende eeuw voelt niet alleen van binnen haast koninklijk aan, maar ook het uitzicht op de Noordstraat geeft een mooi beeld.

Fabrikantenvilla

Het pand Villa de Vier Jaargetijden is van oorsprong een fabrikantenvilla, overgebleven uit de textieltijd van Tilburg. De StadsBrasserie waar je kunt lunchen en dineren is authentiek. Je dineert letterlijk in de eetkamer van familie Pollet, de vroegere eigenaren van het pand. De schouw, de entree, de plafonds en kroonluchters zijn nog steeds in originele staat.

Volgens Paul Happel, horecamanager van de locatie, geeft deze kamer nog altijd een waarheidsgetrouw beeld van hoe het ooit was. Het pand is zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat gebleven. Alleen de feestzaal achter het pand is later bijgebouwd in de stijl van de rest van de Villa. Voor de inrichting en sfeer laten ze zich inspireren door de verschillende seizoenen. Ook de seizoensgebonden gerechten doen de naam van de Villa eer aan.

Het diner

Terug naar het diner. Na ontvangst van de prosecco wordt het bestelde winter- en vegetarische menu uitgelegd door de ober, een jonge leerling van Prins Heerlijk. Met gepaste spanning, want het is vandaag zijn eerste dag. Hij legt uit dat beide menu’s bestaan uit drie gangen met een bijpassend wijnarrangement.

Het voorgerecht is een creatie van geitenkaas. Het vega bordje is opgemaakt met geroosterde paprika, cherry tomaten, rode uienringen, aceto balsamico, een koekje van five spices en een marmelade van wortel. In het wintermenu wordt daar parmaham aan toegevoegd. De combinatie is goed en vooral de wortelmarmelade met steranijs en het koekje maken het voorgerecht bijzonder.

diner_villadevierjaargetijden

De hoofdgerechten worden geserveerd op sfeervolle blauwe borden. Voor de vegetariër is er een groentetaartje gegratineerd met kaas, daarnaast ligt een wrap met tomatenbulgur. Vooral de toefjes truffeleiwitschuim en de gegrilde wortel-, courgette- en knolselderijblokjes maken het een heerlijk hoofdgerecht. Voor de vleeseter wordt er malse, in rode wijn-sjalottensaus gebraden runderlende geserveerd met hachee en smakelijke winterse groente.

Na de twee gerechten komt een etagère met drie verschillende toetjes onze kant op. Bovenop staan twee potjes chocolademouse met gedroogd eiwitschuim. Op de tweede verdieping een panna cotta van kaneel met compote van peer en als afsluiter twee glaasjes met een parfait van Licor 43. Ook bij het dessert wordt een bijpassende en heerlijk zoete witte dessertwijn geschonken.

Sfeer

Tijdens het diner in Stadsbrasserie van Villa de Vier Jaargetijden zie je de nauwe samenwerking van Prins Heerlijk en Bonheur Horeca Groep. De leerlingen zijn leergierig, vriendelijk en zorgen voor een gezellige sfeer in het restaurant. Door de gastvrijheid van zowel de leerlingen, begeleiders en chef-kok voel je jezelf als gast bij de Vier Jaargetijden écht in de watten gelegd. Een drie-gangenmenu kost €32,50, een vier-gangenmenu €36,50. Mocht je benieuwd zijn naar de meningen van andere gasten, dan kun je deze bekijken op Iens.

Meer informatie

Stadsbrasserie Villa de Vier Jaargetijden is van dinsdag tot en met zondag geopend. De openingstijden en het menu vind je op de website. Naast het drie-gangen seizoensmenu’s kun je ook à la carte bestellen. In de middag kun je ook terecht voor een lunch of high-tea. Je vindt de villa aan Noordstraat 36 in Tilburg, deze is overigens ook goed te bereiken voor mensen die slecht ter been zijn of zich verplaatsen in een rolstoel. Onze tip voordat je reserveert? Maak tot en met 1 april gebruik van de twee voor één actie of doe mee aan de prijsvraag van Villa de Vier Jaargetijden op Tilburg.com.