Nieuws

Let op! Dit artikel is al 3197 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Vioolklassieker uitgevoerd door studentenorkest conservatoria

Een groot symfonieorkest bestaande uit studenten van de conservatoria van Tilburg, Gent en Maastricht voert onder leiding van Roberto Benzi een prachtig programma uit. Op het programma staat: Symfonie nr.2  van Brahms, delen uit Ballet Prometheus op.43 van Beethoven en het Concert voor viool & orkest nr.1 van Bruch.
 
Bruch
Het 1e Vioolconcert van de Duitse componist Max Bruch behoort voor violisten tegenwoordig nog steeds tot de standaard kost, hoewel de focus op dit werk en daarbij minder aandacht voor zijn andere werken hem tijdens zijn leven ergerde. Dat hij een werk voor viool zou componeren is bijna logisch te noemen. Hij leerde in zijn jeugd viool spelen, blonk daar niet in uit maar ontwikkelde wel een grote liefde voor het instrument. Hij noemde het zelfs ‘de koningin onder de instrumenten’. Tweeënhalve eeuw later behoort dit werk nog steeds tot het standaard repertoire van elke violist.

Solist Boris Belkin
Solist is de Russische violist Boris Belkin. Belkin (1947) studeerde aan het conservatorium van Moskou en nadat hij naar Europa emigreerde in 1974 speelde hij over de hele wereld met top-orkesten als het Concertgebouworkest, Royal Philharmonic en Berliner Philharmonic. Hij werkte met beroemde dirigenten als Benard Haitink en Leonard Bernstein. Hij geeft les aan het Conservatorium van Maastricht.

Dirigent Roberto Benzi
De Franse dirigent Roberto Benzi (zie foto) maakte al op elfjarige leeftijd in 1948 zijn dirigentendebuut. Sindsdien heeft hij bijna alle grote orkesten ter wereld gedirigeerd: van Moskou tot Philadelphia en vele bekende Europese orkesten. Ook in Nederland is hij geen onbekende: hij werkte met het Koninklijk Concertgebouworkest, hij was vaste gastdirigent van het Limburgs Symfonie Orkest en hij  was bijna tien jaar lang chef-dirigent van Het Gelders Orkest.

Conservatoria Symfonieorkest
Het Conservatoria Symfonieorkest is een samenwerkingsproject tussen de conservatoria van Tilburg, Gent en Maastricht. Jaarlijks brengen zij hun strijkers en blazers samen in één groot symfonieorkest. Na de voorrepetities werken de studenten  voorafgaand aan de concerten een week lang intensief met een (inter-)nationaal vermaard gastdirigent. Naast concerten in de ‘thuis-steden’ is er ook een concert in het Muziekgebouw Eindhoven.

Concerten
Het eerste concert vindt plaats op vrijdag 23 november, 20.30 uur Concertzaal Theaters Tilburg. Kaarten à € 12,50 zijn te reserveren via theaterstilburg.nl, 013 – 543 22 00
 
Daarnaast zijn er de volgende concerten (meer informatie over kaartverkoop via onderstaande locaties):
Zondag 25 november, 15.30 uur, Theater aan het Vrijthof Maastricht 043 – 350 55 55
Maandag 26 november 21.00 uur Muziekgebouw Eindhoven 040 – 244 20 00
Dinsdag 27 november 20.00 uur Muziekcentrum De Bijloke Gent (32) 9 – 233 77 88

Reageer op dit bericht