Vlakbij station Reeshof bouwt WonenBreburg nog eens 81 sociale huurwoningen

WonenBreBurg

Woningcorporatie WonenBreburg bouwt door aan woningen met een sociale huurprijs. In de afgelopen twee jaar realiseerde de corporatie 387 sociale huurwoningen in Tilburg en Breda. De komende twee jaar voegt WonenBreburg nog meer betaalbare nieuwbouwwoningen toe aan haar portefeuille, waaronder 81 sociale huurappartementen in Tilburg Reeshof. Dinsdag 26 maart gaven wethouder Berend de Vries en Hans Pars, bestuursvoorzitter van WonenBreburg, het officiële startsein voor de bouw van deze duurzame woningen.

In Dongewijk, vlakbij station Reeshof, is aannemer Huybregts Relou gestart met de bouw van de 81 driekamerappartementen van ongeveer 68 m2 aan de Overloonstraat (nabij Oegstgeeststraat). Deze zijn verdeeld over drie identieke gebouwen en ontworpen door Bedaux de Brouwer architecten. In het ontwerp is rekening gehouden met de mogelijke geluidsoverlast van het spoor. Met een huurprijs van circa 600 euro per maand zijn de huurwoningen in de Dongewijk onderdeel van de Taskforce Betaalbaar Wonen. Gemeenten en de woningcorporaties hebben hierin afgesproken nieuwbouwwoningen te bouwen voor een sociale huurprijs.

CO2-neutraal gebouw

WonenBreburg zet niet alleen in op betaalbaarheid, maar ook op duurzaamheid en het energiezuiniger maken van haar (bestaande) woningen. De 81 nieuwbouwwoningen in Dongewijk worden daarom bijna energieneutraal (BENG). Dankzij duurzame maatregelen, zoals sterk verbeterde schilisolatie, extra zonnepanelen en aansluiting op de stadsverwarming zijn de drie appartementencomplexen met elk 27 appartementen voorbereid op een CO2-neutraal gebouw.

Graafmachine

Onder toeziend oog van betrokkenen bij de bouw en van leden van de klankbordgroep in de buurt, hebben wethouder Berend de Vries en Hans Pars dinsdagmiddag het startsein gegeven. Alle aanwezigen schreven een gelukwens op voor de toekomstige bewoners. Deze zijn verzameld in een metalen kistje dat is begraven door De Vries en Pars, met hulp van een graafmachine.

Hans Pars

Hans Pars, bestuursvoorzitter WonenBreburg: “Ik ben zeer verheugd dat we volop bouwen. We realiseerden afgelopen jaar 143 extra sociale huurwoningen in Tilburg. Ook dit project in de Reeshof draagt bij aan de Taskforce Betaalbaar Wonen, waarin woningcorporaties met gemeenten en huurdersorganisaties afspraken hebben gemaakt over de bouw van 800 betaalbare nieuwbouwwoningen in de periode tot 2020. De appartementen in Dongewijk zijn een antwoord op de vraag naar betaalbare gelijkvloerse huurwoningen in de Reeshof, die onder meer is ontstaan door vergrijzing. Mensen willen graag in de Reeshof blijven wonen, vaak in de buurt van hun kinderen en kleinkinderen. Bovendien worden de woningen zeer duurzaam, waarmee ook de energiekosten voor onze huurders betaalbaar blijven.”

Berend de Vries

Berend de Vries, wethouder: “Met de start bouw van Dongewijk realiseren we alvast tien procent van de doelstellingen in de Taskforce Betaalbaar Wonen. Bovendien slaan we hiermee letterlijk en figuurlijk een nieuwe piketpaal in de ontwikkeling van energie neutrale woningen in Tilburg. Met het predicaat ‘Bijna Energie Neutraal Gebouw’ werken we samen met de stad aan de opgave die we willen realiseren.”

De oplevering van de 81 duurzame sociale huurwoningen in Tilburg Reeshof is in het tweede kwartaal van 2020.