Vloggen over je onzichtbare beugel

“Heb jij een beugel in?” Deze vraag hoorde Ileen Kersemaekers (27 jaar) afgelopen jaar regelmatig als ze vertelde over haar onzichtbare beugel. Bijna elf maanden lang droeg Ileen de ClearCaps bitjes en zette ze haar ervaring vast op video voor Tandarts Steenbergen.

De Tilburgse Ileen is 27 jaar en dat was relatief oud om nog aan een beugel te beginnen. “Toen ik zestien jaar was kreeg ik van mijn tandarts te horen dat mijn tanden niet scheef genoeg stonden voor een blokjesbeugel. Ik heb dat uiteindelijk niet gedaan en heb daar altijd spijt van gehad, ik heb altijd kaarsrechte tanden willen hebben.”

Ileens gebit

Een fietsenrek was het gebit van Ileen niet bepaald te noemen, maar na haar zestiende zijn haar tanden steeds wat schever gaan staan. Een reden om voor haar om alsnog te gaan beugelen. “Ik heb een bepaalde leeftijd waarbij ik me niet heel fijn voel om met blokjes op mijn tanden rond te lopen. Ik had geen zin om er ineens heel jong uit te zien en een blokjesbeugel lijkt me niet heel comfortabel.” Zo kwam Ileen bij de ClearCaps onzichtbare beugel van Tandarts Steenbergen uit.

Tandarts Huso Salihovic – de tandarts van Ileen – vertelt over de behandeling.  “Ileens gebit is de light versie van wat we allemaal doen en kunnen. Dat maakt het overigens niet minder leuk om te doen, de genoegdoening is hetzelfde.” We doen ook patiënten bij wie de gebitsstand extremer is. Door de ervaring die we nu hebben in combinatie met een goed product, zijn we de grenzen steeds meer gaan opzoeken.”

ileen_beugel
Screenshots uit de vlogs van Ileen.

Hoe het werkt

Als je kiest voor de onzichtbare beugel krijg je elke twee weken een nieuw bitje. Deze is doorzichtig en dus vrijwel onzichtbaar. In tegenstelling tot andere onzichtbare beugels zijn er geen lijmblokjes op je tanden nodig bij de ClearCaps bitjes. Je draagt de beugel dagelijks 20 tot 22 uur. Als je wilt eten, doe je het bitje uit, drinken kan gewoon met de ClearCaps in.

Doordat je de beugel uit kunt doen krijg je geen verkleuringen op je tanden, geen beschadigingen en is het extra hygiënisch omdat je met het tanden poetsen overal goed bij kunt. Voor een gemiddelde behandeling, afhankelijk van de stand van je tanden, kost een ClearCaps beugel tussen de €2200 en €3500. Net als bij andere beugels kan een deel van dit bedrag vergoed worden met een aanvullende verzekering.

Korter en comfortabeler

Een groot voordeel van de onzichtbare beugel is volgens Huso, naast het nauwelijks zichtbare aspect, de duur van het dragen. Als we dit bij Ileen met de blokjes hadden gedaan, hadden we precies hetzelfde resultaat gekregen. Alleen dan had het langer geduurd en was het een stuk minder comfortabel geweest.” Dat comfortabele gedeelte van de beugel viel ook Ileen op. Geen draadjes, geen ijzeren plaatjes en geen problemen met eten.

Mede door deze voordelen besloot Huso in 2011 te beginnen met de ClearCaps behandelingen. Hij merkte dat er meer vraag was vanuit patiënten om te gaan beugelen bij de Tandartspraktijk. “Eerst verwees je voor dit soort mooie behandelingen door naar de orthodontist en nu is er het voordeel dat je het zelf mag regisseren.”

Vlogs over de onzichtbare beugel

Om te laten zien hoe het proces van de onzichtbare beugel in zijn werk gaat, vroeg Tandarts Steenbergen aan Ileen om video’s te maken over de beugel. “Ik vond het leuk om ‘proefpersoon’ te zijn en om aan anderen te laten zien hoe het werkt.” vertelt Ileen. Inmiddels is ze bijna klaar met de beugel en heeft deze er zo’n elf maanden in gezeten. Benieuwd naar de ervaringen van Ileen en haar beugel? Bekijk dan ook eens de video’s die ze maakte.