‘Vooral kijken naar wat er wel kan’: Tilburgse zorginstantie Self is ook betekenisvol voor de volwassen doelgroep

Self doen wat werkt

Wellicht heb je al weleens gehoord van het Tilburgse zorgorganisatie Self doen wat werkt. Wij schreven al een aantal keer eerder over de werkwijze van deze heren. Ook in 2021 heeft Self grote ambities. Zo willen ze naast jongeren ook steeds meer (jong)volwassenen gaan helpen. Hoe? door te ‘doen’, handen uit de mouwen te steken en concreet met ze aan de slag te gaan. “Op deze manier hopen wij duurzaam resultaat te bereiken. Na onze hulp kunnen cliënten namelijk zelf doorpakken met hetgeen wat wij samen met ze hebben aangepakt.”

Fotografie: Jules van Iperen

Self is een ambulante zorgorganisatie met een flinke dosis mannelijkheid. De heren van Self zijn er voor jongeren en jongvolwassenen die zijn vastgelopen in de maatschappij en voor wie een oplossing ver weg lijkt. Ze denken niet in labels, maar kijken naar wat er wél kan. De aanpak om dit te bereiken is sinds het eerste moment onveranderd gebleven: contact maken, relatie opbouwen en samen dingen ondernemen. Self is inmiddels drie jaar geleden begonnen met een team van vier personen, inmiddels hebben ze een flinke groei doorgemaakt. Daarmee zijn ook de expertises binnen Self uitgebreid. Waar het grootste deel van dit team bestond uit (naar eigen zeggen) ‘jonge honden’, zijn er nu drie heren toegevoegd die ook een oudere doelgroep aanspreken. Dit zijn de heren Ad, Marc en Stefan.

Self doen wat werkt

Reken mensen nooit af op gedrag, maar kijken naar mogelijkheden

Ad (54) begon vorig jaar maart bij Self. “Vooral de basis sprak me aan. Eerst échte verbinding aan gaan en vanuit daar kijken wat mogelijk is. Ik heb al meer dan vijftien jaar ervaring bij verschillende zorginstanties, maar ik merkte dat ik het liefst bij mensen ben bij wie ik zelf ook het best tot mijn recht kom: dat is toch de doelgroep die meer in mijn eigen leeftijdscategorie ligt. Hier vult Marc (45) aan: “We hebben heel veel waardevolle, jonge gasten die voor Self werken. Maar soms heb je ook wat senioriteit nodig. Stefan, Ad en ik hebben ieder veel jaren ervaring in de zorg, daardoor kunnen we soms wat beter de motivatie achter bepaald gedrag begrijpen. In dit vak is ervaring natuurlijk niet alles, maar het telt zeker mee. Zo hebben onze jongere collega’s weer hele andere kwaliteiten en krachten.” Ad vult hierbij aan: “Wij rekenen mensen nooit af op hun gedrag, maar kijken naar mogelijkheden.”

Buiten de lijntjes

Stefan (39) is pas vanaf september in dienst bij Self, maar ademt de werkwijze al door en door: “Ik werk bij Self omdat ik voor de volle honderd procent achter de visie sta: samen de handen uit de mouwen steken en dingen doen.” Voorheen werkte Stefan ook bij andere zorgorganisaties. Wat hij daarvan meeneemt is dat soms niet het meetbare, maar het merkbare resultaat belangrijk is. “Als je ziet dat het nodig is dat je er gewoon even moet zijn – en ik kan op dat moment die persoon zijn voor iemand – vind ik dat zoveel belangrijker dan het meetbare resultaat. Dat is gelukkig ook wel een inschatting die wij mogen maken. Hier en daar kleuren we weleens buiten de lijntjes, maar dat levert dan een waardevoller resultaat op.”

Stefan helpt nu bijvoorbeeld iemand met het op orde krijgen en houden van zijn huishouden. “Ik kan wel met jeugd werken, en dat heb ik ook zeker gedaan, maar op een gegeven moment heb je dat stuk wel gehad. Ook voor de oudere klant is het fijner om wel eens een ouder gezicht te zien.”

Stappen maken in volwassenheid

Niemand beter dan een klant van Self kan beter beamen hoe waardevol het werk is dat zij uitvoeren. Stephanie is 28 jaar en is stappen aan het zetten richting volwassenheid. Hier helpt Ad haar mee. “Door verschillende omstandigheden heb ik meer dan tien jaar ervaring met zorgverleners, maar ik merk dat Self echt anders is dan de anderen. Ik was op zoek naar iemand met wie ik echt kan sparren, naar iemand met levenservaring. Iemand die mij ook feedback geeft en niet alleen maar luistert en medelijden met me heeft. In Ad heb ik die persoon nu écht gevonden.”

Zo legt Stephanie uit dat veel organisaties voornamelijk zijn ingesteld op zelfstandig worden. “Maar ik wil ook iemand die mij in mijn kracht kan zetten, iemand met wie ik het kan hebben over bepaalde levensvragen en iemand die me positief kan motiveren. Daar hoort soms ook een schop onder je kont bij en die heb ik nooit gekregen bij andere zorgorganisaties. Daarom ben ik zo blij dat ik Self heb leren kennen. Eerder voelde ik mezelf alsof ik tussen wal en schip viel: ik ben een doodnormale jonge vrouw op weg naar volwassenheid, maar anderzijds heb ik ook een vorm van autisme die bepaalde dingen lastiger maken. Ad is iemand die mij daarin voor vol aanziet en me goed kan inschatten.”

Persoonlijke groei in coronatijd

Contact maken staat bij Self hoog in het vaandel. Ad: “Als mensen bij ons terecht komen, is dat vaak omdat ze echt iets willen doen en leren. Hoewel je met een oudere doelgroep andere activiteiten onderneemt dan met jongeren, er fysiek en mentaal zijn voor onze klanten zijn is het allerbelangrijkst dat er is.” Daar heeft corona natuurlijk ook invloed op. Stefan legt uit dat ze per persoon afstemmen waar zij zich comfortabel bij voelen. “Sommige mensen zijn graag wat voorzichtiger door corona, maar wij willen er nu juist voor ze zijn. Corona hakt er ook voor onze klanten flink in. Daarom willen wij niet naar problemen kijken maar naar oplossingen.” Ad vult aan: “Het is zo makkelijk om te zien wat er niet kan, dat hoor je de hele dag op de radio en televisie. Maar het is nu de kunst om te kijken naar wat er wél kan.”

Meer weten?

Bezoek dan de website van Self.