Voorbereidingen eerste editie Kaapstad in volle gang

Kaapstad

De première editie van Kaapstad presenteert bestaand en nieuw werk van bekende en minder bekende kunstenaars uit binnen- en buitenland. Onder de naam Kaapstad worden vastgeroeste ideeën bevochten met creativiteit en verwondering.

Kaapstad presenteert grote sculpturen, interactieve installaties en interventies van meer dan 25 nationale en internationale kunstenaars. Het evenement vindt van 10 tot en met 12 augustus plaats in het centrum van Tilburg en is gratis toegankelijk.

Kunstenaars van Kaapstad

Van Atelier van Lieshout zijn twee enorme sculpturen te zien. De gigantische Bikinibar ligt midden op de fontein op De Heuvel. Bikinibar is het enige vrouwelijke lichaam dat je mag betreden zonder toestemming en wordt volop bespeeld door kinderen. Het Orakel, een mechanisch systeem in de vorm van een groot hoofd, reflecteert op de bestaande machtsverhoudingen tussen en in de maatschappij. Bezoekers kunnen Het Orakel sms’en, de boodschap wordt anoniem door Het Orakel hardop uitgesproken. Het Orakel kent verschillende stemmen en spreekt drie talen: Nederlands, Engels en Duits.

De Italiaanse Studio CLET beplakt verkeersborden in het centrum van Tilburg, dit brengt een spanning tussen geaccepteerd en illegaal. Tijdens Kaapstad is Studio CLET in Tilburg aanwezig om 70 tot 100 verkeersborden tijdelijk aan te passen met stickers. Bezoekers kunnen bij de infostand een Studio-CLET-bingo-kaart ophalen.

Kaapstad

De Britse kauwgomkunstenaar Ben Wilson, The Chewing Gum Man, was de eerste van ruim 25 kunstenaars die zijn markering in de Tilburgse straten achterliet op uitnodiging van Kaapstad. Zeventien minischilderijen van kauwgom zijn te zien. Tijdens Kaapstad kunnen bezoekers een speciale kauwgomroute lopen; wie alle zeventien kauwgoms vindt wordt beloond met een kauwgom.

Tilburg Cowboys presenteren het eerste ‘Museum van de Anonieme Sculptuur’, een expositie van grote frietzakken en ijsjes die voor de snackbar op de stoep staan. Iedereen kent ze, maar niemand kent de maker. In het totaal kent de tentoonstelling vijftien symbolen van de Nederlandse snackcultuur waaronder ijsjes, friet en een vis.

Regels zijn regels

Regels zijn regels, maar als je ze een beetje buigt glip je er zo tussendoor. Kaapstad is een uitnodiging om jezelf te verwonderen, het draait om de kunst van het anders kijken, om de dingen op een nieuwe manier te zien of te doen. Kaapstad port en prikkelt, keert zaken om en laat toeschouwers en voorbijgangers opnieuw naar de stad kijken. Kunstenaar Sander van Bussel van Tilburg Cowboys en Human Rights Tattoo heeft de artistieke leiding over het evenement. “Terug van vakantie zie je soms de vertrouwde omgeving even opnieuw. Kaapstad gaat over je durven verwonderen over al dat wat ingesleten was. Een kleine glimlach betekent al dat het dagelijkse patroon doorbroken is en mensen weer openstaan voor het onbekende. Dat is uiteraard niet voorbehouden aan kunstenaars!”

Kaapstad is van 10 tot en met 12 augustus te bezoeken tussen 11:00 en 22:00 uur. Bekijk ook ons agenda-item van City Hacks en Art Take-overs voor meer informatie over de kunstenaars en Kaapstad zelf.