Een VPN verbinding is essentieel voor je onderneming: deze bedrijven kunnen het weten

VPN

Essentieel voor de bescherming van je persoonlijke gegevens, een slot op de deur bij het voorkomen van datalekken, je bodyguard op het internet: een goed werkende VPN verbinding is belangrijker dan veel mensen denken. Zeker als het aankomt op ondernemingen. Maar wat is een VPN verbinding, en hoe kunnen de ondernemers leren van fouten uit het verleden?

VPN verbinding

Een VPN verbinding is kortom een type internetverbinding die ervoor zorgt dat je veilig en anoniem een netwerk kan betreden. Je kan daardoor veilig op het internet surfen, omdat al je dataverkeer en je gegevens, zoals inlogcodes en je locatie, worden versleuteld. Wat dat betreft is een goede VPN verbinding voor veel bedrijven enorm belangrijk, maar ook voor mensen die waarde aan hun privacy hechten.

Om beter te begrijpen waarom VPN verbindingen zo ontzettend belangrijk zijn voor de ondernemingen, nemen ze een kijkje naar een aantal grote datalekken die ze de afgelopen tijd voorbij hebben zien komen, bij bedrijven van vaak globaal formaat.

T-Mobile

In augustus van dit jaar kwam aan het licht dat er bij T-Mobile in één dag gegevens van drie procent van hun 77 miljoen gebruikers waren gelekt. Hoewel T-Mobile stelde dat er ´niet veel´ gelekt was, ging het hier toch om de data van bijna twee miljoen klanten. De relatie met een sterke VPN verbinding? Er waren versleutelde wachtwoorden gelekt. Een VPN verbinding zorgt voor een beveiligd bedrijfsnetwerk waar hackers geen toegang tot hebben: dat had T-Mobile waarschijnlijk niet goed op orde.

Dixons Carphone

Bij Dixons Carphone, een Engelse winkelketen, werden deze zomer miljoenen gegevens van betaalkaarten van klanten gehackt. Hackers maakte de persoonsgegevens, maar bij honderdduizenden klanten ook de financiële gegevens buit. Twee types VPN verbindingen die veel worden gebruikt in de (financiële) dienstverlening zijn SSL- en TSL- verbindingen. Hadden ze bij Dixons Carphone zo’n verbinding?

Volkswagen, Tesla, Toyota

Informatie van klanten als rijbewijzen en paspoorten, documenten als facturen en contracten, geheimhoudingsovereenkomsten: alles waarvan je nu juist niet wilt dat het op straat komt te liggen, werd in juli van dit jaar openbaar door een datalek bij het Canadese bedrijf Level One Robotics and Controls. Dit bedrijf werkte samen met autogiganten als Volkswagen, Toyota en Tesla en had de beveiligde informatie waarschijnlijk niet goed via een VPN verbinding beveiligd.

Deloitte

Een VPN verbinding biedt bedrijven een gesloten netwerk, waartoe niemand toegang heeft die niet de juiste inloggegevens heeft. Maar zoals met alle wachtwoorden, vraagt die exclusieve toegang om waakzaamheid. Een beheerder van een netwerk bij multinational Deloitte ging er minder voorzichtig mee om, en hackers kregen zijn gegevens in handen. Het resultaat: een jaar lang hadden hackers toegang tot persoonlijke data van klanten.

Uber

57 miljoen gebruikers, waaronder 174.000 Nederlanders. Niet de minste cijfers die gaan over de aantallen gegevens die op straat kwamen te liggen nadat informatie over het persoonlijke netwerk van Uber in handen kwam van hackers. Een SSH verbinding versleutelt alle kanalen waardoor data niet toegankelijk wordt voor buitenstaanders, en zo blijkt dat zelfs een de grootste bedrijven ter wereld alle VPN verbindingen nog eens na had moeten gaan!