VPTZ Tilburg E.O. Viert 15-jarig bestaan met Symposium op 19 november

In het kader van het 15-jarig bestaan van Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Tilburg e.o. vindt op donderdag 19 november a.s. een symposium ‘Terminale zorg thuis. Let u ook op de mantelzorger?’ plaats. Middels dit symposium wordt stilgestaan bij de meerwaarde en de mogelijkheden van de vrijwilligers in de terminale zorg thuis.

VPTZ, onderdeel van Contour, heeft een groep enthousiaste en toegewijde vrijwilligers. Zij bieden ondersteuning aan mantelzorgers die zwaar belast zijn met de zorg voor hun dierbare. Voor patiënten die de uitdrukkelijke wens hebben thuis te kunnen overlijden, wordt dat slechts voor minder dan de helft gerealiseerd. Een te grote groep mantelzorgers is zo overbelast, dat ze zelf zorgvrager worden. (Te) vaak kan de patiënt daardoor niet thuis blijven. VPTZ wordt vaak op een te laat moment ingeschakeld, als het water bij de mantelzorgers aan de lippen staat.

Door vrijwilligers palliatieve terminale zorg (vroegtijdig) in te schakelen kunnen familie en anderen even op adem  komen, waardoor zij de zorg langer vol kunnen houden. En voor de patiënt biedt het de mogelijkheid om thuis te blijven.