Vrijwilligers tekort voor Zonnebloem: geen bezoekje aan de Tilburgse Kermis

vrijwilligers zonnebloem

Het is een prachtig initiatief: de Gehandicaptenmiddag op de Tilburgse Kermis. De instaptijden zijn ruimer en de volume van de muziek en snelheid van de attracties gaat omlaag. Maar dan komt de volgende stap: je hebt namelijk wél iemand nodig die met je meegaat om je de attracties in te helpen.

En dat is precies waar de Tilburgse Joost Horvers (31) tegen aanloopt. Joost is geboren met spasme in zijn spieren en zit daarom zijn hele leven al in een rolstoel. Met behulp van een stok kan Joost kleine stukjes lopen, maar in en uit een attractie stappen, is lastig. Eigenlijk zijn alle activiteiten buitenshuis een hele onderneming. Zo lukt het Joost niet om alleen naar een openbaar toilet te gaan en is hij door zijn beperking niet altijd even goed verstaanbaar. Dat maakt een bezoekje aan de kermis moeilijk en dat terwijl hij er wel enorm van geniet om leuke dingen te doen.

Even iets anders dan een bingo

En hij is daarin niet alleen. Om toch deel te kunnen nemen aan leuke uitjes, richtte hij daarom samen met lotgenoten een jaar geleden de Tilburgse Jongerenafdeling van de Zonnebloem op. Even geen activiteiten met senioren of mensen met een verstandelijke beperking, maar met gelijkgestemden tot 45 jaar. Jonge mensen willen nu eenmaal heel andere dingen doen dan senioren. Zij hebben volgens Joost geen zin in een bingo en gaan liever naar de Muzenconcerten, een barbecue of naar een café. Los daarvan is het gewoon veel gezelliger om met leeftijdsgenoten op stap te gaan. Maar daar is dus wel wat hulp voor nodig, want je kunt niet altijd familie vragen en je sociale kring is vaak best klein. Daarbij is het budget vaak ook klein omdat je met een beperking meestal een uitkering hebt.

Joost Horvers
Fotobijschrift: de 31-jarige Joost Horvers is op zoek naar vrijwilligers

Alles alleen organiseren

In Brabant was er al een jongerenafdeling, maar de afstand naar bijvoorbeeld Eindhoven, Breda of Den Bosch is volgens Joost vaak een belemmering als je een lichamelijke beperking hebt. Daarom moest de provinciale jongerenafdeling noodgedwongen stoppen. Samen met vier gelijkgestemden regelde hij met de Zonnebloem vrijwillig allerlei activiteiten in Tilburg, maar sinds een paar maanden staat Joost er alleen voor. Wegens diverse redenen konden de vier andere oprichters niet meer mee helpen. En voor Joost is het pittig om alles alleen te doen. Hierdoor moet hij, en meer mensen met een lichamelijke beperking, hun een favoriete uitje naar de Tilburgse Kermis dit jaar moeten overslaan.

Overigens heeft Joost geen slecht woord te zeggen over de organisatie van de Gehandicaptenmiddag. Zo mocht de jongerenafdeling (ondanks de maximale leeftijd van 23 jaar) vorig jaar gewoon deelnemen aan de middag. Dit jaar heeft Joost nog geen contact gehad met de Gehandicaptenmiddag omdat hij bij voorbaat te weinig vrijwilligers heeft.

Vrijwilligers gezocht

Kortom: de Jongerenafdeling van de Zonnebloem is naarstig op zoek naar vrijwilligers. Als het even kan mensen van onder de veertig. En volgens Joost is het wellicht handig als je ook enkele organisatie vrijwilligers zonder lichamelijke beperking hebt, want dat regelt soms wel zo makkelijk. De afdeling zoekt zowel organisatorisch talent als praktische begeleiders voor tijdens de activiteiten. Daarbij zouden vrijwilligers met een verpleeg-achtergrond ook zeer welkom zijn tijdens de uitjes.

Elke maand een uitje

Joost: “De ene dag heb ik meer energie dan de andere dag. Zolang ik mijn tijd zelf kan indelen, gaat dat goed, maar vooral in de aanloop komt alles tegelijk en dan is het fijn om iemand te hebben die mee brainstormt en regelt.” Het doel van Joost? Elke maand een low-budget activiteit organiseren. Daarbij is Joost ook altijd op zoek naar geschikte locaties. Zo heeft hij in Tilburg nog niet één horeca-gelegenheid gevonden met een geschikt invalide-toilet.

Voel jij jezelf aangesproken? Vind jij het leuk om een paar uurtjes per maand mee te helpen? Stuur dan vooral een mailtje aan de Zonnebloem. Dat kan naar Margo Scheuermann. Zij is districtshoofd bij de Zonnebloem. Margo is bereikbaar via het telefoonnummer 06 – 46 26 89 04 en via het mailadres margo.scheuermann@zonnebloem.nl.