Vrouwen en voetbal: een prima combinatie

Dat vrouwen en voetbal niet samengaan is een fabel. Een rondgang van het Oranjeplein op het internet wijst uit dat vrouwen zich juist veel meer bezig houden met voetbal dan mannen en dan vooral tijdens het EK.

Uit onderzoek van UPC onder duizend landgenoten, bleek dat vrouwen zich beter voorbereiden op het EK dan mannen. Achtendertig procent van de vrouwen kijkt naar de oefenwedstrijden in aanloop naar het EK tegenover zesenzeventig procent van de mannen. Vrouwen zorgen hierbij echter altijd voor gezelligheid in huis waar mannen dat nooit doen. Het huis oranje versieren met diverse snuisterijen kan volgens de gemiddelde vrouw niet vroeg genoeg beginnen.

Naast de huishoudelijke versiering zijn vrouwen er ook eerder bij als het gaat om het aanschaffen van een oranje-outfit. Daags na de bekendmaking van de Bavaria dress hebben mannen de zes bijgeleverde flesjes al achter de kiezen en toen een kennis vorige maand (!) terugkwam van de Xenos pleitte zij: “ik heb alleen maar dingen gekocht die ik echt nodig heb, zoals dit oranje armbandje met Hollandse vlag, deze oranjebroche en dit leeuwtje voor op ons bureau.”

En nu we toch fabels de wereld uithelpen: vrouwen weten ook heus wel wat buitenspel betekent. Uit onderzoek van NRp bleek dat beide seksen over ongeveer dezelfde kennis beschikken als het gaat om voetbalregels. Inderdaad hiermee wordt niet expliciet verwoord dat vrouwen kennis hebben van de buitenspelregel maar Loesje verwoord dat dan weer perfect: “vrouwen weten dondersgoed wanneer mannen buitenspel staan.”

Vrouwen en voetbal gaan dus wel degelijk samen. Het vrouwelijk geslacht is bovendien heel erg belangrijk voor de sport. Bert van Marwijk organiseert volgens Het Parool, immers niet voor niets een familiedag net voor Nederlands eerste optreden. “Als voetballers bij grote toernooien lang weg zijn, ontstaat vaak irritatie. In 2010 ontstond er begrip en acceptatie”, zegt bondscoach Bert van Marwijk over het familie-uitje dat hij afkeek van de Duisters.

 Charlotte Backx
Tekstbureau Door Lotje Getikt