Waarom is blauw de kleur van Blauwe Zondag?

Blauwe Zondag 2015

Op de eerste zondag (19 juli) van de kermis vindt Blauwe Zondag plaats. Dit is de kermismeeting voor en door mensen met autisme en hun naasten. De attracties van de Tilburgse Kermis zullen om die reden draaien met minder licht- en geluidsintensiteit zodat ze de kermis op een rustigere manier ervaren. 

Waarom Blauw ?

De keuze voor de kleur blauw komt vanuit Autism Speaks. Dit is ’s werelds grootste organisatie die zich inzet voor mensen met autisme. Dit doen ze onder andere door middel van wetenschappelijk onderzoek. Ze concluderen dat driekwart van alle mensen met autisme van het mannelijke geslacht is. Daarom is er gekozen voor ‘de mannelijke kleur’ als kleur van autisme.

Kermis voor iedereen

“Kermis voor iedereen!” is dit jaar het motto. Iedereen moet van de Tilburgse Kermis kunnen genieten, ongeacht of je autisme of een andere beperkingen hebt!

Om hiervoor te kunnen zorgen gaat de organisatie van Blauwe Zondag samen met haar vrijwilligers met 3 verschillende groepen de kermis over. Het aantal prikkels is leidinggevend voor de groep waarmee de kermis wordt bezocht, zodat de kermis voor iedereen met autisme een leuk dagje uit wordt.

Autisme

In Nederland heeft ongeveer 1 op de 100 mensen kenmerken van autisme. Het wil niet zeggen dat ze er ook last van hebben. Autisme kan zich in veel verschillende vormen en kenmerken uiten. Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Met autisme word je geboren en blijft gedurende je hele leven een rol spelen.

Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee. Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend, maar ze hebben moeite met overzicht houden, sociale contacten en hebben ze een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten (bron: autisme.nl).

Tweet mee via #BZ15

De organisatie vraagt de deelnemers en andere geïnteresseerden om berichten, foto’s en artikelen rondom Blauwe Zondag te delen met #BZ15. De organisatie vraagt deelnemers ook om gekleed te gaan in het blauw. Zo wordt de zichtbaarheid van mensen met autisme op Blauwe Zondag vergroot.

Meer informatie

Meer informatie over Blauwe Zondag is te vinden op de website van Blauwe Zondag. Hier vindt je het programma van Blauwe Zondag 2015, groepsindelingen en de laatste praktische informatie.

Alles over Kermis Tilburg 2015

Kermis Tilburg 2015
Attracties, nieuws, foto’s, openingstijden en acties van Kermis Tilburg 2015. Check hier de grootste online attractie!