Ongeveer 2 tot 3% van de Nederlandse bevolking heeft te maken met een dwangstoornis, ook wel OCD (Obsessive Compulsive Disorder) genoemd. OCD kenmerkt zich door terugkerende dwanggedachten en -handelingen die het dagelijks functioneren ernstig kunnen beperken. Vaak ligt de oorzaak van deze klachten in een verstoorde hersenactiviteit.
Hoe herken je OCD?
Iedereen vertoont weleens dwangmatig gedrag, zoals meerdere keren controleren of het licht wel uit is. Pas wanneer dit gedrag langdurig aanhoudt en je leven gaat beheersen, is er sprake van OCD. De terugkerende, ongewenste gedachten zijn moeilijk te onderdrukken en leiden tot handelingen die men dwangmatig uitvoert.
Wat gebeurt er in het brein?
Bij OCD functioneren bepaalde hersengebieden anders dan normaal. De basale ganglia, verantwoordelijk voor het onderdrukken van ongewenst gedrag, werkt minder goed. Hierdoor worden in de thalamus — een hersengebied betrokken bij denken, plannen en bewustzijn — ongewenste gedachten overactief herhaald. Deze ontregeling ligt aan de basis van dwangmatig gedrag.
Mogelijke behandelingen
Cognitieve gedragstherapie is een effectieve behandelvorm waarbij patiënten leren om dwanggedachten te beheersen. In sommige gevallen wordt dit gecombineerd met medicatie zoals antidepressiva. Wanneer deze therapieën niet voldoende helpen, kan diepe hersenstimulatie overwogen worden. Dit is echter een ingrijpende behandeling.
Braintraining als alternatief
Een minder ingrijpend alternatief is Braintraining. Hierbij worden hersengolven gemeten via elektroden op het hoofd, zonder dat er iets in het lichaam ingebracht wordt. Door visuele en auditieve prikkels leren de hersenen zichzelf corrigeren wanneer ze afwijken. Dit verbetert de concentratie, vermindert piekergedrag en helpt bij het herstellen van mentale balans.
Breder inzetbaar
Braintraining is niet alleen geschikt voor mensen met OCD, maar ook bij ADHD, burn-out, stress en prestatieverbetering. Het wordt vaak vergeleken met fysiotherapie, maar dan voor de hersenen. De methode is pijnloos en geschikt voor mensen die hun mentale veerkracht willen versterken.
Relatieproblemen en OCD
OCD kan ook invloed hebben op relaties. Dwangmatige twijfel en piekeren over gevoelens of de relatie zelf zorgen voor veel stress. Braintraining helpt om rust in het hoofd te creëren, waardoor er meer ruimte ontstaat voor helder denken en het loslaten van belemmerende gedachten.
Wat kun je verwachten?
De meeste mensen merken na 8 tot 10 sessies al duidelijke verbeteringen. In combinatie met therapie of zelfhulpstrategieën — zoals dagboekschrijven of het stapsgewijs afbouwen van dwanghandelingen — biedt Braintraining een waardevolle ondersteuning.
Wil jij leren omgaan met dwanggedachten en je brein trainen voor meer rust? Boek dan nu een Braintraining sessie en ervaar het verschil.