Wat is een stop loss en waarom zou een beginnende trader het moeten gebruiken?

stop loss

Beleggen is niet langer meer voorbehouden voor professionele handelaren. Ook onder de ‘gewone mens’ neemt beleggen toe aan populariteit. Ook in Tilburg en omstreken zijn er steeds meer mensen die de voordelen van beleggen hebben ontdekt.

Er zijn verschillende vormen van beleggen, denk aan aandelen en handelen in Forex. En bij deze verschillende beleggingsvormen horen verschillende strategieën om succesvol te zijn. Iedere strategie heeft weer een bijbehorende mate van risico die je loopt. Een voorbeeld van een strategie is het inzetten van een stop loss. Dit is een bijzonder handig middel om te gebruiken als je een beginnende trader bent.

Wat is een stop loss en waarom zet je dit als beginnende trader in?

De stop loss is een enorm handig middel om je risico’s bij het beleggen te beperken. Je hoeft met de stop loss niet continu de schommelingen op de markt in de gaten te houden. Met deze tool zet je automatisch in op aankoop en verkoop bij een bepaalde waarde van de belegging van je keuze. Je voorkomt hiermee dat je te laat verkoopt en daarmee veel geld verliest. Je bent er dan ook zeker van dat je niet meer verliest dan je op voorhand hebt vastgesteld en je maximaliseert je winst. Het grote voordeel van het gebruiken van een stop loss is dus dat je bepaalt hoeveel risico je wilt lopen. Je zet dit vast met een stop loss en zonder er naar om te kijken loop je nooit meer risico dan je hebt vastgesteld.

Indicatoren om te gebruiken

Voordat je je stop loss inzet, is het verstandig om een technische analyse uit te voeren. Je gebruikt hier verschillende hulpmiddelen voor waarbij de MACD indicator een van de meest gebruikte hulpmiddelen is. Een korte uitleg van dit hulpmiddel: MACD indicator helpt je om de trend en de beweging van de markt in te schatten. Bij deze indicator gaat het om de zogenaamde voortschrijdende gemiddelden. Je bepaalt hiermee de sterkte, of juist de zwakte, van een trend op de markt. MACD werkt het beste door dit te combineren met een handelsplatform. Maak de keuze voor een veel gebruikt en betrouwbaar handelsplatform. Een betrouwbaar platform zal een vergunning hebben van de Autoriteit Financiële Markten, de AFM. Heb je een inschatting kunnen maken van de trend, dan heb je een beeld van de verwachte winsten of verliezen en weet je op welk punt je je stop loss order in kan zetten om eventuele verliezen tot een voor jou acceptabel niveau te beperken.

Winsten maximaliseren

Een stop loss order gebruik je om je risico zoveel mogelijk te beperken. Het risico past bij je risicomanagement. Dit baseer je weer op het kapitaal wat je voor je beleggingen beschikbaar hebt gesteld. Wil je je ook meer richten op winsten die er met beleggingen te behalen zijn, dan is het toepassen van een trailing stop loss order zeer geschikt. Deze vorm van een stop loss order is minder statisch dan de standaard stop loss. Het beweegt mee met de koers van je belegging, ook in positieve zin. Het zal stoppen op het door jou vastgestelde negatieve punt, maar zal tot op bepaalde hoogte ook meebewegen met een stijging van de koers. Kijk bij het gebruik van de stop loss goed naar of je broker deze gegarandeerd biedt en of je extra moet betalen voor een gegarandeerde stop loss.