logo

Wat je zeker moet weten als je gaat studeren in Tilburg

studeren in tilburg

Als je voor het eerst gaat studeren, komt er best wat op je af. Een kamer zoeken, de stad verkennen, nieuwe vrienden maken en natuurlijk scoren op je nieuwe opleiding. Elke stad is anders en als je niet uit Tilburg komt, is het misschien lastig om te weten waar je moet zijn. 

Wij helpen je graag een handje verder en maken je in een handomdraai wegwijs in Tilburg. Bekijk hier wat je volgens ons écht moet weten als je gaat studeren in Tilburg.

Wonen in Tilburg

Wil je op kamers in Tilburg? Dan kun je natuurlijk je achternaam op Facebook veranderen in ‘zoekteenkamerinTilburg’ en je tijdlijn volgooien met oproepjes, maar zo moeilijk hoeft het helemaal niet te zijn. Je kunt bij zowel particuliere verhuurders of woningbouwcorporatie een prima woonplek vinden. Welke websites je zeker even moet checken voor studentenkamers?

Als je liever een studio of een appartement voor jezelf alleen huurt, kun je jezelf inschrijven bij Woning Inzicht, de website van de drie Tilburgse woningcorporaties (let op: website ligt tot 6 september plat). Verder zijn er ook vrij nieuwe studentencomplexen waar je een kamer of studio kunt huren: PAX, TalentSquare, Noordhoekring en Piusplaza. Ook handig: via de Facebookpagina ‘Woonruimte aangeboden/gezocht Tilburg‘ kun je een oproepje doen.

Benieuwd naar je rechten als huurder? Check dan deze link.

Studentenbaantjes

Aangezien de stufi niet met bakken uit de hemel komt vallen, is het hebben van een bijbaantje wel zo fijn. Let trouwens wel even op: als je onder het oude stelsel van de studiefinanciering valt, mag je niet onbeperkt bijverdienen. Bij het nieuwe stelsel geldt dat trouwens niet meer: hier kun je onbeperkt bijverdienen.

Onze tip is om allereerst eens onze vacaturebank te bekijken, daar staan veel studentenbanen en bijbaantjes in de horeca in. Deze functies staan vaak niet uit bij uitzendbureau. Ook kun je er stages, werkervaringsplekken en vrijwilligerswerk vinden. Staat daar niets tussen? Bekijk dan zeker eens de de 28 uitzendbureaus in regio Tilburg. In de bedrijvengids zijn niet alleen de grotere uitzendbureaus te vinden, maar ook de kleine en specialistische recruiters vind je hier.

Besparen als student

Het leven als student kan duur zijn, maar met de juiste kortingen kun je her en der best veel besparen! Hier een paar tips om zeker even naar te kijken:

 • Bij de Rabobank kun je een gratis Rabo StudentenPakket kiezen. Extra leuk: je krijgt bij het afsluiten een voucher voor Café Bolle waarmee je twee keer kunt genieten van een studentenhap.
 • Als student kun je vaak met flinke korting sporten. De meest bekende optie is misschien wel het abonnement bij het Sports Center, maar er zijn meer sportscholen waar je als student bespaart.
 • Koop de CJP-pas voor €17,50 per jaar en je krijgt flinke kortingen op musea, theater, festivals, filmkaartjes, concerten en meer. Niet alleen in Tilburg erg handig om te gebruiken.
 • Ook met de Knaek studentenkortingpas krijg je voor €15,- per jaar korting op bijvoorbeeld Starbucks, Sushipoint, Sunday’s, MacDonalds, Euroscoop en meer.
 • Grote kans dat je tijdens je studie onregelmatige lestijden hebt. Maak daar zeker even gebruik van door naar één van de zes weekmarkten in Tilburg te gaan, zeker aan het einde van de dag kun je daar goedkoop je boodschappen doen.
 • Bij Bibliotheek Tilburg krijg je op vertoon van je OV-jaarkaart €5,- korting op je abonnement. Niet alleen handig om gratis een studiecabine te huren, met deze pas krijg je ook weer korting culturele uitjes, kun je gratis e-booken downloaden en meer.
 • Om je studentenkamer in te richten kun je natuurlijk naar de Ikea gaan, maar eigenlijk is het veel leuker én goedkoper om de kringloopwinkels af te gaan. Bekijk hier een rijtje leuke kringloopwinkels in Tilburg.

Tilburg ontdekken

Om Tilburg goed te verkennen raden we je aan je fietsje te pakken en eens door de volgende gebieden te fietsen. Niet alleen in de Tilburgse binnenstad is er namelijk van alles te doen, zien en ontdekken:

 • Korte Heuvel – dit horecastraatje zit bomvol gezellige cafés, bruine kroegen, goede restaurants en heerlijke terrassen
 • Piusplein – overdag volle terrassen, ’s avonds barst het nachtleven los met live-muziek en studentenavonden
 • Stadhuisstraat – met de condens op de ramen lijkt het hier in de nachtelijke uurtjes altijd feest
 • Oude Markt – bruine horecazaken, historische panden en midden in het winkelgebied
 • Dwaalgebied – veel speciaalzaken met unieke winkels, eettentjes en culturele pareltjes
 • Piushaven – bootjes in het water, hippe horecatentjes, bijzondere winkels en een heerlijk stadsstrand
 • Spoorzone – industrieel gebied waar je met een Berlijns tintje kunt feesten, eten, drinken en werken
 • Veemarktkwartier – creatieve plek met muziek, innovatieve bedrijven en een fikse handelsgeest
 • Korvel – een plek waar bewoners van over de hele wereld met passie internationale eettentjes, winkels en supermarkten runnen
 • Besterd – een wekelijkse markt met veel textiel, volks, gemoedelijk en veel gedreven ondernemers

Uitjes in Tilburg

Na het maken van al die nieuwe vrienden op je opleiding, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten waar je met ze naartoe kan. Tilburg heeft genoeg plaatsen waar het goed vertoeven is. Ideeën nodig voor een leuke dag? Check dan eerst even onze tips:

Studentenverenigingen

Zo, laten we er even vanuit gaan dat die kamer nu geregeld is. Nu wordt het tijd om aan dat sociale leven te werken. Tilburg kent zes grote studentenverenigingen. Even een korte inleiding:

 • St. Olof: De oudste studentenvereniging van Tilburg (1927), heeft meerdere dispuutshuizen in de stad en organiseert feestjes, maar ook veel activiteiten op academisch, cultureel en maatschappelijk niveau.
 • T.S.V. Plato: De grootste studentenvereniging van Tilburg telt 23 disputen, heeft een eigen vereningsgebouw aan de Schouwburgring en organiseert naast epische feestjes ook op interellectueel vlak veel activiteiten.
 • I*ESN: Deze internationaal georiënteerde studentenvereniging maakt het buitenlandstudenten naar hun zin en heeft een eigen café – Carpe Noctem – dat wordt gerund door studenten waar wekelijks themafeestjes worden georganiseerd.
 • T.S.R. Vidar: Deze studentenroeivereneniging weet studeren, sporten en feesten te combineren. In totaal zijn er dertien disputen en zes Vidarhuizen waar veelal wedstrijdsroeiers samenwonen.
 • S.V. Totus: Deze vereniging voor Tilburgse Avansstudenten zit gevestigd onder het schoolgebouw waar niet alleen gestudeerd, geborreld en gepoold wordt, maar ook gerelmatig grote feesten en evenementen plaats vinden.
 • AAGEE-Tilburg: Deze Europese studentenvereniging bestaat uit veel internationale studenten waarbij activiteiten in Tilburg, reizen en persoonlijke ontwikkeling centraal staan.

Naast deze overkoepelende studentenverenigingen zijn er ook nog studieverenigingen die aan een opleiding gebonden zijn. Hiervoor kun je het beste bij je opleiding nagaan welke dat is. Ook zijn er cultureleChristelijke en politieke verenigingen.

Studentenavonden in Tilburg

Tilburg is een echte studentenstad en dat betekent dat er niet alleen veel opleidingen zijn, maar ook veel goede plekken om op stap te gaan! Handig om te weten: de kroegen mogen tot 04.00 uur open zijn en dinsdag, woensdag en donderdag zijn van oudsher echte studentenavonden. Je vind dan in menig kroeg goede acties. Bij deze alvast een korte introductie om je bekend te maken met een aantal bekende acties:

 • Op dinsdag dobbel je tussen 22.00 uur en 00.00 uur bij Café Bolle voor gratis drankjes.
 • Op dinsdag en donderdag krijg je tussen 22.00 uur en 01.30 uur een pijpje Jupiler voor €1,20 bij Café de Boekanier.
 • Op dinsdag kun je tussen 22.00 uur en 00.00 uur een kaartje trekken bij Café Brandpunt voor een gratis drankje.
 • Bij Café Philip krijg je blauwe munten bij je bestelling die je op dinsdag tot 00.00 uur kunt inleveren.
 • Iedere dinsdagavond kun je bij Le Clochard kaartje trekken tot 00.30 uur voor een gratis bestelling.
 • Bij Studio Tilburg krijg je op woensdag een pitcher bier en tien borrel voor een tientje.
 • Geen drankactie, maar wel gezellig: elke woensdag staan de ‘Jongens Van Je Weet Wel’ als vaste huisband bij Café Polly Maggoo.

Staat jouw favoriete studentenactie er nog niet tussen? Laat ze vooral achter in de reacties.

Jezelf vervoeren

Fiets

Als je student bent, leg je waarschijnlijk heel wat kilometers af op de fiets. Wel zo handig om te weten waar je jouw stalen ros veilig en gratis kunt stallen, zowel in de binnenstad als daarbuiten.

Openbaar vervoer

De buslijnen van en naar je opleiding weet je waarschijnlijk wel te vinden, anders kom je daar via 9292.nl vast uit. Wat je misschien niet wist is dat je via de website centrumtilburg.com live kunt zien welke bus vertrekt van de dichts bijzijnde bushalte in het centrum. Ook bij treinen laat de website dit zien. Werkt als een tierelier en met de gratis wifiverbinding in de binnenstad ook nog eens voordelig.

Auto

Voor de decadente studenten onder ons die liever de auto pakken: je kunt je auto in acht verschillende parkeergarages zetten. Handig om te weten: parkeren bij Stappegoor kost je maar €1 per dag. Als je in het weekend de stad in wil met de auto, is het wellicht handig om de website centrumtilburg.com weer even te checken. Daarop zie je live hoeveel plaats er nog is in de parkeergarage.

Tips

Heb jij nog onmisbare tips uit je studententijd die perfect in dit lijstje passen? Laat het dan vooral even achter in de reacties.