Jubileumtentoonstelling WeerZien in Museum De Pont

WeerZien

Dit jaar bestaat Museum De Pont precies vijfentwintig jaar. In dezelfde maand dat de museumdeuren een kwart eeuw geleden voor het eerst openden, in september om precies te zijn, is dit jaar de jubileumexpositie WeerZien te bewonderen.

25 jaar financieel onafhankelijk

Dankzij de nalatenschap van de Tilburgse jurist mr. J.H. de Pont (1915-1987) is het museum al vijfentwintig jaar financieel onafhankelijk. Toen Hendrik Driessen in 1989 werd aangesteld als directeur van de net opgerichte stichting was er nog gen collectie en geen gebouw. De eerste aankopen, die te zien waren tijdens de openingsexpositie in 1992, maakten direct duidelijk wat de ambities van het kersverse museum waren.

Drie keer per jaar organiseert De Pont een solotentoonstelling van een kunstenaar van wie het museum werk heeft aangekocht, of dat graag zou willen doen. Kunstenaars die nu tot de wereldtop behoren, waren al vroeg in De Pont te zien, zoals Rosemarie Trockel (1993), Roni Horn (1994), Jeff Wall (1994), Luc Tuymans (1995) en Anish Kapoor (1995).

WeerZien

Wat De Pont aankoopt, wordt deel van de collectie, maar de bruiklenen gaan na afloop van de tentoonstelling weer terug naar de kunstenaar of de eigenaren. Deze logés vormen een belangrijk onderdeel van het verhaal van De Pont. In de jubileumexpositie WeerZien komt een aantal van deze werken, waarvan het merendeel inmiddels deel uitmaakt van andere museale collecties, daarom voor even terug. Een weerzien van oude bekenden, een weerzien ook tussen de kunst en het publiek.

De expositie viert het avontuur van het verzamelen. Voor De Pont betekent verzamelen een zorgvuldig bouwen aan het DNA van het museum, dat met iedere aankoop en iedere expositie verder ingevuld en uitgebreid wordt. Net als in een familie van mensen ontstaan er tussen de werken in de collectie nauwe verwantschappen en boeiende dialogen, maar ook spanningen – en er is altijd wel een nieuwkomer aan wie iedereen even moet wennen.

Geschiedenis van De Pont

De expositie WeerZien geeft een inkijk in de geschiedenis van De Pont. Een belangrijk deel van de opstelling van de openingsexpositie is te zien, met onder meer Planet Circle van Richard Long, The First People van Marlene Dumas en Pair Field van Roni Horn. Heel bijzonder is de reconstructie van een eerste ‘proefopstelling’. Nog vóór het museum zelf een werk had aangekocht, zelfs nog voordat het gebouw klaar was, leende Hendrik Driessen een aantal kunstwerken om een idee te krijgen hoe het gebouw zou kunnen werken. De eerste kunst die zo het gebouw binnenkwam verraadde al iets van de ambitie: twee schilderijen van Marlene Dumas uit het Van Abbemuseum, doeken van Marc Mulders en Rob Birza. Deze werken worden nu opnieuw samengebracht, zodat de kiem van De Pont voor het eerst voor het publiek te zien is.

Verder komen enkele Grosse Geister van Thomas Schütte op bezoek bij hun Tilburgse familie, de iconische foto Milk van Jeff Wall, het werk Ohne titel/Untitled dat Rosemarie Trockel in 1992 speciaal maakte voor één van de wolhokken en grote installaties van Ai Weiwei, Christian Boltanski en Robert Therrien. Ook is er nieuw werk te zien van oude bekenden, zoals van Anton Henning die de tafels in De Salon van het museumcafé zal bewerken.

Weerzien van verwanten

De jubileumexpositie wordt een weerzien van verwanten. Voor bezoekers van het eerste uur een weerzien van iconische kunstwerken die eenmalig in Tilburg te zien waren, voor anderen een kennismaking met geweldige kunstwerken die bijdroegen aan de ontwikkeling van Museum De Pont.
De tentoonstelling WeerZien wordt geopend op zaterdag 16 september.

Praktisch

  • Tentoonstelling WeerZien: 16 september 2017 – 18 januari 2018
  • Locatie: Museum De Pont
  • Openingstijden: dinsdag – zondag 11.00 – 17.00 uur | donderdag van 17.00 – 20.00 gratis entree
  • Toegang: €10,00