Op vrijdag 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Veel mensen weten niet dat zij diabetes (suikerziekte) hebben. Daarom kan iedereen op deze dag tussen 10 en 16 uur bloedsuikertesten laten afnemen in de hoofdgang op de locatie St. Elisabeth van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.
Nederland telt bijna één miljoen diabetespatiënten en daarnaast een grote groep van 250.000 mensen die niet weten dat ze diabetes hebben.
Het aantal diabetespatiënten groeit elke dag.
Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsaandoening waarbij het bloedsuikergehalte ontregeld is. “Bloedsuikers bij mensen met diabetes zijn niet altijd goed te voorspellen. Diabetes is een heel complexe ziekte”, zegt diabetesverpleegkundige Noortje van Iersel van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. “Mensen met diabetes moeten letten op hun bloedsuiker, op koolhydraten, op hun behandelschema van insuline of tabletten en op hun activiteiten. Eigenlijk op alles wat ze doen, en dat elke dag opnieuw.”
Goede levensstijl
Een internist-endocrinoloog, diëtiste en diabetesverpleegkundigen geven op vrijdag 14 november tussen 10 tot 16 uur advies over gezonde voeding en een goede levensstijl aan diabetespatiënten. Iedereen kan zijn bloedsuiker laten bepalen met een vingerprik. De uitslag is meteen bekend en eventueel wordt er een risicotest gedaan om te kijken hoe groot de kans is op diabetes. Ook kunnen belangstellenden deelnemen aan een voedingquiz.
Diabetesteam
Het ervaren diabetesteam van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis bestaat uit internisten, diabetesverpleegkundigen, diëtisten, een psycholoog, medisch maatschappelijk werker en een podotherapeut. Zij zetten zich samen in voor de behandeling van mensen met diabetes mellitus. Het diabetesteam werkt nauw samen met andere specialismen in het ziekenhuis, zoals gynaecologie, oogheelkunde en (vaat)chirurgie.