Werken met dieren bij IMC Weekendschool

In het wetenschapskatern van het NRC kun je lezen dat er tussen de acht miljoen en veertien miljoen dieren bestaan.

Nu weten we dat de meeste hiervan zich er niet echt voor lenen om mee aan de slag te gaan. Stiekem heel veel ook wel. Daarom trapt IMC Weekendschool Tilburg dit jaar voor het eerst af met het vak Werken met Dieren.

De tiende lichting uit Tilburg krijgt drie weken lang les van gastdocenten die niet zonder vierpotigen (soms achtpotigen!) kunnen. Hun werkzaakheden zouden platliggen zonder dieren. Je kunt dus meteen de vraag stellen: Wie zijn er nu precies de gastdocenten. De mensen die met dieren werken, of de dieren zelf? Politiek correct antwoord: beide. De eerste week begint de groep meteen met een knaller. Een imker komt langs en in het middagdeel een heuse slangenfokker. Laatstgenoemde neemt ook nog eens een hele grote, harige vogelspin mee.

Weekenschool 2

De tweede week brengt de groep van bijna zestig leerlingen een bezoek aan een melkveehouderij. Kalfjes knuffelen, melk proeven en koeien voeren. Het kan allemaal. Sommige kinderen durven zelfs hun hand in de bek van een pasgeboren kalfje te stoppen om te voelen hoe het is als ze aan een uier zuigt. Dat ze over tien weken al als biefstukje geserveerd wordt, is wel even schrikken. “Maar als je daar te veel over nadenkt, kun je ook niet meer naar de Mac”, concludeert Adem (11).

Weekendschool 1

Voor de grote finale van het vak, gaan we naar Riel. Daar staat de prachtige manege; ’t Zandeind. Hier is het absolute hoogtepunt het rijden op een paard. Natuurlijk is borstelen en voeren ook niet verkeerd, maar het feit dat iedereen even het zadel op mag, is natuurlijk fantastisch. Een geweldige groep mensen leert ons alles over het verzorgen en houden van paarden. Galopperen kan nog even niet, maar als je de gespannen gezichtjes bij de draf ziet, is dat misschien maar even goed.

Weekenschool 3

“Wanneer hebben we dit vak weer?”, tegen beter weten in probeert Yusuf (11) het nog maar eens. Maar met dit vraag geeft hij eigenlijk al aan wat hij van dit vak vond: Beestachtig leuk.