Wethouder Hendrickx opent bibliotheek voor vluchtelingen

bibliotheek

In het AZC in het voormalige Belastingkantoor aan de Professor Cobbenhagenlaan werd donderdag 24 maart een Bibliotheek geopend, speciaal voor vluchtelingen. De opening werd verricht door wethouder Marcelle Hendrickx. Zij benadrukte het belang van lezen, het leren van elkaars taal en het delen en vertellen van verhalen. “We moeten elkaar leren kennen. We worden tenslotte elkaars buren”, aldus Hendrickx.

“The library is for all the people”

De uit Syrië afkomstige Rami en Manal bemannen samen met Haroon en Humayon uit Afghanistan de bibliotheek. Humayon: “The library is for all the people in a community, no matter where you come from. So this is also yóur library. I invite everyone to come in and take a look”. Tevens werd tijdens de opening een zelfgeschreven gedicht voorgedragen door één van de bewoners, een dankwoord aan Nederland. “Holland, you are the mother. You are the person who opens her arms”.

Een ruime collectie en nog veel meer

De Bibliotheek is er voor iedereen, dus ook voor nieuwe Tilburgers. Iedereen verdient de kans zijn talent te ontwikkelen en moet optimaal deel kunnen nemen aan de maatschappij. Om daaraan bij te dragen stelde de Bibliotheek Midden-Brabant een ruime collectie boeken beschikbaar voor de Bibliotheek in het AZC. De collectie bestaat uit zowel nieuwe als afgeschreven boeken in onder andere het Arabisch en Engels voor volwassenen en voor jeugd. Romans en informatieve boeken, beeldwoordenboeken, zoekboeken, prentenboeken en woordenboeken.

Ook werden er PC’s geïnstalleerd in de Engelse taal met daarop de mogelijkheid om via Pressreader internationale kranten te lezen. Op de PC’s staat ook de taalkit Dutch voor vluchtelingen.

Samenwerking

De Bibliotheek in het AZC is tot stand gekomen door een samenwerking van de Bibliotheek Midden-Brabant, Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingen (SNV) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en is geopend op maandag t/m vrijdag tussen 11.00 en 13.00 uur.