Wij spraken Kluun over zijn connectie met onze stad: ‘Tilburg is de plek waar mijn eerste jeugdherinneringen liggen’

Famillieopstelling Kluun

Vorig jaar verscheen Kluun’s laatste boek, genaamd ‘Familieopstelling’. Een prachtig boek dat je als lezer opnieuw meeneemt in het leven van Stijn van Diepen (Komt een vrouw bij de dokter), achttien jaar nadat zijn vrouw Carmen is overleden en zeven jaar nadat zijn huwelijk met Roos op de klippen is gelopen. Het boek neemt je mee naar de jeugd van Stijn die zich – net als bij Kluun – afspeelde in Tilburg. Het is niet voor het eerst dat de populaire schrijver in zijn boeken refereert aan onze stad. Maar waar komt die liefde voor Tilburg vandaan? Wij stelden een aantal vragen aan Kluun himself. Extra leuk: we mogen ook drie gesigneerde boeken weggeven.

‘Oja’ momenten

In 1982 zat Kluun op de middelbare school in Tilburg. “Het was een mooie tijd waarin ik altijd ging stappen bij Bruin Kafee en Extase, waarschijnlijk bekend voor mede-Tilburgers van mijn leeftijd,” begint Kluun. “Die tijd heeft ervoor gezorgd dat ik nu nog veel ‘oja’-momenten heb wanneer ik weer in de stad rondloop. Het bankje waarop ik voor het eerst een meisje zoende, stond zelfs tot voor kort nog op de Katterug. Overal waar ik loop, kom ik dingen tegen die me doen denken aan mijn puberteit.

Dromen over Tilburg

Hoewel Kluun momenteel in Amsterdam woont, komt hij nog regelmatig in Tilburg. Wat hij dan steevast doet? “Een rondje rijden door de Hasselt. Dit is de wijk waar ik ben opgegroeid. Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat de herinneringen aan mijn vroege jeugd en puberteit diep in mijn bewustzijn zitten. Zo woon ik nu alweer ruim dertig jaar in Amsterdam, maar droom ik zelden over Amsterdam. In mijn dromen komen altijd weer plekken in Tilburg terug. Zo droomde ik laatst super specifiek over de Dillenburglaan, om de hoek bij de Hasseltstraat. En dat terwijl er toch echt maar weinig spannends is aan de Dillenburglaan! Het laat zien dat die hele buurt in mijn genen zit.”

Tilburgs dialect

Even terug naar het boek. Familieopstelling zit vol met Tilburgs dialect. Of Kluun zelf ooit nog dialect spreekt? Bij het stellen van deze vraag loopt hij trots naar een stapel boeken, om via de webcam een mooie verzameling te laten zien. Daar liggen onder andere het Tilburgse woordenboek, Tilburgse Prentenbuukske en de Tilburgse encyclopedie. “Ik ben diep in het Tilburgse dialect gedoken. In het boek heb ik het wel wat simpeler gehouden, anders is het voor anderen echt niet te volgen. Toen mijn moeder nog leefde, praatte ik altijd plat Tilburgs met haar. Dit was ook vanwege haar Alzheimer. Op die manier bracht het voor haar meer herkenning – en dus herinneringen – naar boven,” legt Kluun uit.

Het schrijven van Familieopstelling

“Vooral tijdens het schrijven van Familieopstelling ben ik intensief in Tilburg geweest. Ik heb toen vaak in de LocHal gezeten om aan mijn boek te werken. Daar voelde ik dan echt de Tilburgse sfeer,” vertelt Kluun. In die periode woonde zijn moeder – die te kampen had met Alzheimer – in Woonzorgcentrum Padua. “Ook om die reden kwam ik vanzelfsprekend vaker in Tilburg. Nu zij helaas is overleden, kom ik af en toe nog naar Tilburg om mijn zus op te zoeken in de Reeshof,” aldus Kluun. Familieopstelling zit dan ook vol met mooie anekdotes over de relatie met zowel zijn moeder, vader en zus.

Tot slot natuurlijk de vraag die gesteld móet worden: keert Kluun ooit nog (definitief) terug naar Tilburg? Kluun lacht: “Zoals ik zei woon ik nu al ruim dertig jaar in Amsterdam. Mijn hele leven speelt zich nu af in deze stad. Dat zorgt ervoor dat ik Tilburg op dit moment niet koppel aan het echte ‘thuis’-gevoel. Ik zit op mijn plaats waar ik nu ben. Maar mede door het schrijven van Familieopstelling, ben ik meer gaan beseffen wat er echt toe doet en wat voor indruk je jeugd op je heeft gemaakt. En daarin zal Tilburg altijd een heel bijzondere plek blijven.”

Winactie

Ben jij benieuwd naar Familieopstelling, of heb je het boek al gelezen en zouden we jou superblij kunnen maken met een gesigneerde versie door Kluun zelf? Check dan onze Facebookpagina en doe mee aan de winactie.