Wijk Jeruzalem Tilburg in actie tegen zwerfafval

Op woensdag 28 oktober steken jonge en oude bewoners van de wijk Jeruzalem in Tilburg de handen uit de mouwen voor hun eigen leefomgeving. Zij doen mee aan een opruimactie tegen zwerfafval. Om 15.00 uur verzamelen zij zich in het buurthuis en gaan gewapend met prikstokken en handschoenen tot 17.00 uur plastic zakken vullen met zwerfafval.

Prijzen
Alle zakken worden achter elkaar gelegd en dan gemeten, want er is voor elke meter een prijs te verdienen! Om 17.00 uur nemen we de eindstand op en krijgen alle deelnemers een leuk aandenken. Ook is er deze dag een zwerfafvalquiz met prijzen en kunnen bewoners van de wijk meedoen aan de landelijke fotowedstrijd ‘Nederland Schoon’, www.nederlandschoon.nl/zwerfafval.

Doel van de actie
Miranda Winter, wijkbewoonster en initiatiefneemster, organiseert deze opschoonactie samen met de Twern en GGGK (Gelijke Gezondheid, Gelijke Kansen!). Het doel is bewoners van de wijk ervan bewust te maken dat zwerfafval een groot probleem is. Het is niet alleen een milieuprobleem. Zwerfvuil heeft invloed op de ervaren kwaliteit van de leefomgeving. Burgers meten die kwaliteit mede af aan de hoeveelheid afval op straat. Rommel veroorzaakt ergernis en trekt bovendien ongedierte aan. Dat is slecht voor de hygiëne en de gezondheid. Daarnaast kunnen sommige producten, zoals kleine stukjes plastic en metaal, dieren verwonden of zelfs doden.