Wil jij vijf dagen goed kunnen meeblèren tijdens carnaval? Dit zijn dé carnavalskrakers van 2023

carnaval

Van vrijdag 17 februari tot en met dinsdag 21 februari kleuren de Tilburgse straten weer groen-oranje en wordt er volop carnaval gevierd. Om in de sfeer te komen, hebben wij dé carnavalskrakers van 2023 op repeat staan. Ben jij benieuwd welke? Wij hebben elf voor je op een rijtje gezet!

#1 C.V. Moeilijk Straal Van De Bizar Fraaie Kaart, Ferry Van De Zaande & Fred Van Boesschoten – Moeilijk Straal

Op 7 januari is ‘Moeilijk Straal’ tijdens Zumme Zinge?!, het eerste evenement van de carnavalsstichting van dit jaar, verkozen tot dé Kruikenkraker van 2023. ‘C.V. Moeilijk Straal Van De Bizar Fraaie Kaart’ staat bekend om hun Schotse kilts en vormt al sinds 2012 een fraai Tilburgs gezelschap. “Doe men nog snel, snel, snel een pilske, voordat ik weer naar huis toe ga. Elke dag ben ik weer straalbezopen, kan ik nie meer lopen, das nou carnaval”.

#2 Veul Gère – t Lèste Uur

Deze kraker zorgt ervoor dat je eigenlijk nog niet naar huis wil. “t Lèste uur ingeslagen en wè hebben we gelaage”. Veul Gère is een Tilburgse carnavalsvereniging, die landelijke bekendheid kreeg vanwege hun geweldige carnavalsnummers als ‘Ik klap erop’, ‘Un lekker delleke’, ‘Doorgaon!’, ‘Stripke veur’ en nog veel meer carnavalsklassiekers. In 2006 werd de vereniging opgericht door een groep van elf vrienden uit Tilburg. Veul Gère betekent ‘veel graag’, uitgesproken als ‘vulgaire’.

#3 C.V. De Dronkedaorissen & Noise Cartel – Even Uit M’n Bol

Met liedjes als ‘Jagen!’ en ‘Mexicaanse peper’ is de vriendenclub ‘De Dronkedaorissen’ inmiddels al een aantal jaar bekend in Tilburg. Ook dit jaar hebben ze niet stilgezeten. “Laat me lekker even vol gas gaan” is hun nieuwste nummer, oftewel helemaal uit je bol gaan op deze plaat. Leuk om te weten: De Dronkedaorissen organiseren op op ‘t Kruikenplein. Een kaartje hiervoor kost slechts €11,11 (inclusief ontbijt), dus bestel snel je tickets!

#4 Veul Gère – Ik Bloei Wir Op

Veul Gère komt dit jaar niet met één, maar met twee carnavalskrakers! Met dit lied wilt de groep even benadrukken dat carnaval ervoor zorgt dat je weer helemaal opbloeit met carnaval: “Ik waar bekaant un kasplant, had nie hil lang mir te gaon mar gif men maor un vaasje dan kan ik er wir tegenaon”.

#5 Ferry Van De Zaande & Fred Van Boesschoten – B.R.A.B.O.

Ferry van de Zaande en Fred van Boesschoten hebben samen met de Beatsers weer hun best gedaan. “We zakken lekker deur, daar is carnaval toch veur”. Het is een pakkend deuntje dat goed blijft hangen, perfect voor tijdens carnaval! De man achter de poppen is Frans van der Meer. Hij fotografeert, zingt in het Nederlands , Engels en zingt klassiek e muziek. Hij speelt gitaar, schrijft teksten, maakt filmpjes en hoorspelen, treedt op met poppen en maakt maquettes. Ferry van de Zaande en Fred van Boesschoten zijn vaak samen te vinden en kunnen dus als duo geboekt worden.

#6 Bennie Bekend – Als SWAT Bende Gij Verkleed?

Dit Tilburgse duo brengt de laatste jaren tijdens carnaval trouw een kraker uit. Dit jaar ook weer! ‘Als SWAT Bende Gij Verkleed’ is een knipoog naar de pèkskes die je tijdens carnaval veruit het vaakste telt: de SWAT vesten. “Als SWAT bende gij verkleed, was het in de sale of interesseert het oe geen ene reet?” Fan van Bennie Bekend? Kijk dan eens in de webshop voor Bennie Bekend petjes, T-shirts en een speciaal ‘Bennie Bekend’ embleem om jouw kiel mooier te maken.

#7 C.V. Gin Gemaauw – ’t Is Nog Lang Gin Kriezes

De nieuwe carnavalsvereniging Gin Gemaauw komt dit jaar met hun eerste carnavalskraker. “’t Is nog lang gin kriezes, als het bier niet vies is”. C.V. Gin Gemaauw is een vereniging met 25 leden, waarvan vier leden deze kraker hebben ingezongen. Deze groep vrienden bestaat uit echte Tilburgers en gaat bij carnaval altijd ‘himmel’ los! Dat blijkt wel uit het eerste feest dat de carnavalsvereniging heeft georganiseerd. Met een bomvolle kantine bij FC Tilburg was het hossen geblazen en werd het nummer als eerste ten gehore gebracht.

#8 Benno van Vugt – Hucklebuck

De Hucklebuck is een dans die je goed kunt doen tijdens carnaval. Daarom heeft Benno van Vugt hier een carnavalskraker over gemaakt. Met zijn zestig jaar is Benno van Vugt een fenomeen als het gaat om feestnummers! Voor mensen die de Hucklebuck nog niet kennen, legt Benno de danspasjes uit: “Wiebel als een slang, waggel als een duck. Doe maar lekker mee, want we doen de Hucklebuck!”

#9 C.V. De Jassen – Zal Ik Jou Dan Eens Oplaaie

C.V. De Jassen is eind 2012 opgericht aan de toog van hun stamcafé: De Slijterij. De groep bestaat uit elf leden en allemaal zijn ze geboren en getogen in Tilburg. Uiteraard verwijzen ze in hun nieuwste kraker ‘Zal Ik Jou Dan Eens Oplaaie’ naar hun geliefde stamkroeg: “Van oplaaie meej carnaval word ik verrèkkes blij, meej een volle accu gao ik naor de Slijterij”.

#10 ALAAFTERPARTY – Doppie Op Je Neussie

ALAAFTERPARTY is een bont Tilburgs gezelschap met een voorliefde voor carnaval. In 2016 bracht ALAAFTERPARTY voor het eerst een carnavalskraker uit. Na ‘Ligde Gij D’R Alaaf?’ volgde vrijwel ieder jaar een nieuw hitje. Een feestje bouwen, kunnen ze wel! Dat Flügel een van hun favoriete drankjes is, blijkt wel uit de tekst van hun nieuwste kraker: “Flügel Flügel Flügel, doppie op je neussie. Flügel Flügel Flügel, we gaon er sowieso vanaovond weer vanaf”.

#11 Johnny Purple – Wij Hebben Dorst

Johnny Purple is een Brabantse feestsensatie en weet met zijn carnavalsnummers iedere zaal in een grote polonaise te veranderen. “Wij hebben dorst, dorst, dorst, dorst, dorst tot morgen vroeg”. In 2013 bracht Johnny zijn eerste nummer, ‘Een Geit in ’T Café ’, uit, gevolgd door hitjes als ‘(We Drinken Er)… Nog Een Met De Jas Aan’ en ‘Porseleinen Pony’. Wist jij dat er elke maand ruim 55.000 mensen naar zijn muziek luisteren op Spotify?

#12: Gullie ft. Lanterfantje – Ladders Zat

Lanterfantje heeft dit jaar voor hun carnavalskraker de samenwerking gezocht met Gullie. De carnavalskraker is hieronder te beluisteren.

Meer informatie

Na het luisteren van al deze carnavalskrakers zijn wij meteen helemaal in de stemming! Wij kunnen niet wachten om vijf dagen uit onze plaat te gaan. Wil je weten wat er allemaal te doen is tijdens carnaval in Kruikenstad? Je leest het in dit artikel!