Willem II wint eenvoudig van Heracles Almelo

Met twee overwinningen in vijf dagen tijd heeft Willem II goede zaken gedaan op de ranglijst. Na de moeizame overwinning op FC Utrecht volgde een ruime 3-0 zege op laagvlieger Heracles Almelo. Armenteros en Haemhouts legden in de eerste helft de basis, na rust gooide Veldmate met een eigen doelpunt de wedstrijd in het slot.

Voorhoede Willem II

In hun vooruitblik wisten de alwetende cijferaars van VI te melden dat de aanvallers van Willem II al zeven wedstrijden droog stonden. Armenteros, Sahar en Andrade hadden sinds eind november niet gescoord. Een wetenswaardigheid die na een ruim een kwartier de prullenbak in kon, want Samuel Armenteros rekende resoluut af met die vermeende improductiviteit. De Zweedse Cubaan stond op de juiste plek toen een mislukt schot van Bruno Andrade voor zijn voeten viel. De spits had alle tijd om aan te nemen en met een stiftje doelman Telgenkamp kansloos te laten: 1-0. De voorsprong was verdiend, want Heracles kwam in de openingsfase in het stuk niet voor. Met de van een schorsing teruggekeerde Mitchell Dijks en Jerson Cabral in de basis gaf Willem II direct gas. Na de zege op FC Utrecht wilde de thuisclub in een uitverkocht huis snel tot zaken komen. Haemhouts en Andrade deelden de eerste speldenprikken uit, maar Telgenkamp hield het hoofd aanvankelijk koel.

Heracles

Heracles speelt al sinds 2005 onafgebroken op het hoogste niveau. Met een van de laagste begrotingen houdt de Almelose club zich knap staande in de eredivisie. Het is echter een ongeschreven voetbalwet dat het huishoudboekje de plaats op de ranglijst bepaalt. Juist dit seizoen wordt Heracles met de neus op de feiten gedrukt. De Heraclieden moeten alle zeilen bijzetten om de nacompetitie te ontlopen. In Tilburg traden de gasten aan zonder Iliass Bel Hassani en Oussama Tannane die na de verloren uitwedstrijd tegen AZ (3-1) uit de selectie waren gezet. Vitesse-huurling Brahim Darri was de logische vervanger van Tannane. Hij scoorde al tegen AZ en FC Groningen, maar Frank van der Struijk had geen kind aan de buitenspeler. Routinier Cziommer nam de plaats in van Bel Hassani. De geboren Duitser (34), die het vooral van zijn inzicht en routine moeten hebben, had moeite om de ruimtes op het middenveld te belopen.

Eerste helft

Na de winterstop haalde Heracles pas een punt uit vier wedstrijden. De hoop om eindelijk een goed resultaat neer te zetten, bleef in Tilburg een goed kwartier overeind. Toen haalde Armenteros de trekker over. Ook in de heenwedstrijd bepaalde Samuel Armenteros het verschil. Willem II won in Almelo met 3-1 door twee treffers van de spits. Destijds vierde hij de goals tegen zijn oude werkgever ingetogen, dit keer kon hij een vreugde-uitbarsting niet onderdrukken. Na de openingstreffer vergat Willem II verder afstand te nemen. Gezien de krachtsverhoudingen lagen er zeker mogelijkheden om de Almeloërs omver te spelen. De thuisclub koos er echter voor om de wedstrijd te controleren. Het weerwerk van de gasten was te pover om Willem II echt in de problemen te brengen. Na ruim een half uur was een afzwaaier van Fledderus het eerste wapenfeit. Even later was een schotje van Darri een eenvoudige prooi voor de foutloos keepende Kostas Lamprou. In de slotfase van de eerste helft zette Armenteros nog maar eens aan. Zijn schot werd op het laatste moment geblokt, maar Stijn Wuytens bezorgde de afvallende bal bij Robbie Haemhouts. De Belg zorgde ervoor dat Willem II met een comfortabele voorsprong kon gaan rusten: 2-0.

Tweede helft

Heracles-trainer Stegeman besefte dat er in de tweede helft iets moet gebeuren om een nederlaag af te wenden. Bruns en Cziommer bleven in de kleedkamer achter ten fveure van de invallers Denni Avdic en Dari Vujicevic. Op papier speelde de Amelose club na rust met twee centrumspitsen, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht. Er was te weinig aanvoer van de zijkanten om echt oorlog in het Tilburgse strafschopgebied te kunnen maken. Om in balbezit te komen liet Avdic zich steeds vaker afzakken, waardoor hij veel te ver van het Tilburgse doel af speelde om gevaarlijk te kunnen worden. Willem II had de zaken goed op orde en hield controle zonder onverantwoorde risico’s te nemen. Bruno Andrade vond met een vrije trap het hoofd van Dijks, maar de onvermoeibare verdediger kopte over.

Heracles kon er weinig tegenover stellen. Willem II ontsnapte toen Darri voorlangs schoot na een slimme steekpass van Linssen. Heracles miste de kracht en de finesse om er nog een fel slotoffensief uit te gooien. Sterker nog: het was juist Willem II dat de beste kansen kreeg. Terwijl de wave van de tribunes rolde, schoot Bruno Andrade een vrije trap hard in de doelmond. Jeroen Veldmate wilde voor opruiming zorgen, maar de verdediger raakte de bal verkeerd: 3-0. In de blessuretijd was invaller Sahar dicht bij de vierde treffer, maar de Israëliër schoot voorlangs.Met de ruime overwinning op Heracles was de derde thuiszege op rij een feit. Bovendien hield Willem II voor de vierde keer de nul in vijf wedstrijden na de winterstop. Terwijl carnaval nog moet beginnen staan de Tricolores 13 punten boven de degradatiestreep