Wim Vandekeybus in Oktober Dansmaand

Herneming van succesproductie What the Body Does Not Remember

Een van de hoogtepunten tijdens Oktober Dansmaand is de komst van de spraakmakende voorstelling What the Body Does Not Remember van Wim Vandekeybus op 11 oktober in Theaters Tilburg. Met deze voorstelling  – destijds zijn eerste- zette de jonge choreograaf Wim Vandekeybus België meteen op de internationale kaart van de moderne dans. “Ruig, speels, ironisch en verbluffend” schreef The New York Times in 1987. Hoog tijd voor een herneming!

Grenzeloze dans
Oktober Dansmaand staat dit jaar in het teken van de grenzeloze dans. Tilburg Dansstad is de spil tussen Nederland en Vlaanderen; debatten en inleidingen plaatsen de Zuid-Nederlandse dans in context. Hoe verhouden we ons tot de buurlanden? Hebben we een signature dance? De eerste 2 weken van oktober kun je je volop hierin verdiepen, met werk van makers uit Nederland en België. De succesproductie van Wim Vandekeybus is een van de Belgische bijdragen. Ook Jens van Daele, Koen de Preter en Lisbeth Gruwez representeren de zuiderburen.

Spectaculair
Ruim 25 jaar na de eerste uitvoering  en met een nieuwe cast, gaat What the Body Does Not Remember opnieuw wereldwijd op tournee. Vandekeybus' choreografie balanceert op de messcherpe grens van aantrekken en afstoten. Daarbij knalt overal de agressie, de angst en het gevaar doorheen. Geïntrigeerd door de intensiteit van momenten wanneer je geen keus hebt, wanneer beslissingen voor jou worden genomen. Van plotselinge verliefdheid tot een onvermijdelijk ongeval. Ronduit spectaculair zijn bijvoorbeeld de scènes waarbij bakstenen over de hoofden van de dansers worden gegooid, die zij op het laatste moment moeten zien te ontwijken.

Wim Vandekeybus / Ultima Vez
Choreograaf en filmmaker Wim Vandekeybus richtte in 1986 het dansgezelschap Ultima Vez op. Inmiddels is het internationaal een toonaangevend gezelschap op het gebied van hedendaagse dans met een sterke basis in Brussel en Vlaanderen. Wim Vandekeybus houdt van innoveren door het gebruik van nieuwe vormen en nieuwe media in zijn producties.

Het volledige programma van Oktober Dansmaand is te zien op www.tilburgdansstad.nl

Oktober Dansmaand is een activiteit van Tilburg Dansstad (Theaters Tilburg, FHK Dansacademie,  DansBrabant, De NWE Vorst, Kunstbalie en Factorium) en wordt mede mogelijk gemaakt door Interpolis en Rabobank.