Winkels mogen vanaf 1 juli weer elke zondag open

Het college van B&W stelt voor dat per 1 juli 2013 of zodra de gewijzigde Winkeltijdenwet in werking treedt, de winkels elke zondag open mogen met uitzondering van Eerste Paasdag, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

De nieuwe Winkeltijdenwet wordt naar verwachting op 28 mei in de Eerste Kamer aangenomen, nu in de
vergadering van 14 mei is gebleken dat er een meerderheid voor is. De wet treedt dan waarschijnlijk op 1 juli in werking. Op grond van de gewijzigde winkeltijdenwet mogen gemeenten zelf de belangenafweging maken voor zondagsopenstelling van winkels. Ondernemers en consumenten zijn bevraagd over het gewenste aantal koopzondagen.

Ondernemers, consumenten en raad
Uit de ledenpeiling van het SOBT (Samenwerkende Ondernemers Binnenstad Tilburg) blijkt een meerderheid voor het toestaan van 52 koopzondagen in Tilburg. De ledenraadpleging van OFT (Ondernemers Federatie Tilburg) is nog niet ontvangen, maar de OFT geeft aan een meerderheid te verwachten voor 52 koopzondagen voor winkels in de levensmiddelensector en dat voor het merendeel van de leden de oude regeling van maximaal twaalf koopzondagen voldoende zal zijn voor de
overige winkels (met uitzondering van de binnenstad).
De gemeente heeft het Burgerpanel bevraagd over de koopzondagen om zo de consumentenbehoefte te
kunnen inschatten en te kunnen betrekken in de belangenafweging. Uit de resultaten van de raadpleging blijkt dat een ruime meerderheid (>75%) geen bezwaar heeft tegen openstelling van winkels op zondag.
De gemeenteraad heeft zich al in 2010 uitgesproken een zo ruim mogelijke openstelling van de winkels
mogelijk te willen maken. Met de nieuwe verordening wordt ingespeeld op de ruimere mogelijkheden die de nieuwe Winkeltijdenwet biedt.

Keuze aan ondernemer
Ondanks de mogelijk negatieve effecten die verruiming van de openingstijden kan hebben voor
individuele ondernemers is zeer aannemelijk dat openstelling een positief effect heeft op de lokale economie. Toen in 2012 de winkels in Tilburg al vaker open mochten, is bijvoorbeeld in de binnenstad gebleken dat dit ook op de horeca een positief effect heeft gehad. Met de nieuwe verordening wordt de keuze om open te zijn bij de ondernemer gelegd. Deze kan zelf beslissen om open te gaan of dicht te blijven.
Voor sommige winkelcentra kan gelden dat er door de winkeliersvereniging gezamenlijke koopzondagen
worden afgesproken waarop alle winkels open zijn, naast zondagen waarop alleen de supermarkten open zijn. De gemeente kan ondersteunen bij het op een goede manier communiceren van de openstelling per centrum.