Winnaars Jacques de Leeuw Prijs 2016 bekend

Jacques de Leeuw prijs 2016

Ilse Oostvogels, student aan de Academie voor Theater en Fynn Neb, student aan de Academy for Circus and Performance Art zijn de winnaars van Jacques de Leeuw Prijs 2016.

Fotograaf: Eline de Jong

Jaarlijks ontvangen de twee meest getalenteerde studenten van een docentenopleiding en een uitvoerende opleiding van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) deze prijs waaraan een geldbedrag gekoppeld is van 10.000 euro. De prijs is bedoeld als stimulans en steun in de rug voor verdere studie of om te investeren in de beginnende carrière.

De prijswinnaars namen dinsdag 5 juli de prijs in ontvangst uit handen van de heer Jacques de Leeuw in de Schouwburg van Theaters Tilburg. Een deskundige jury onder voorzitterschap van Jan Tromp bepaalde de winnaars.

Categorie docerend

Winnaar categorie docerend: Ilse Oostvogels. De jury heeft binnen deze categorie gekozen voor Ilse Oostvogels: de meest pure persoon, de docent die het meest een authentieke stijl aan de dag legt, een eigen stempel op haar werk drukt. Haar enthousiasme en warme uitstraling zijn aanstekelijk. Spelen als een kind – dat is de methodisch-didactische leidraad van Ilse. Spontaniteit staat hoog op haar agenda. Het is een mooi beginsel en het getuigt van een voldragen visie op het docentschap.

Categorie uitvoerend

Winnaar categorie uitvoerend: Fynn Neb. De Jacques de Leeuw Prijs 2016 in de categorie uitvoerend gaat naar een virtuoos die de grenzen van zijn discipline verkent, die een circus performance kan omtoveren tot autonome performance: Fynn Neb.
Fynn werkt met zijn lichaam en met een touw, zo basaal is zijn kunstvorm. Hij onderzoekt zichzelf voortdurend, daagt zichzelf uit en toont een sterk podiumbewustzijn. Technisch bevindt hij zich op zo’n hoog niveau dat hij flexibel en theatraal kan spelen met zijn techniek. ‘A golden boy’, aldus een van de juryleden.

Jacques de Leeuw Prijs 2016

Al voor het vijftiende jaar stimuleert en steunt Stichting Jacques de Leeuw afstudeerders van FHK. Met de prijs wil Stichting Jacques de Leeuw (onderdeel van uitgeverij Audax) jonge talentvolle kunstenaars de mogelijkheid bieden om zich te ontwikkelen en ambities te stimuleren. Met het geldbedrag kunnen zij investeren in een verdere studie of investeren in de beginnende carrière. Tot slot willen Stichting Jacques de Leeuw en FHK zo een positieve bijdrage leveren aan het culturele klimaat in Tilburg. De prijs is bijzonder omdat er in Nederland geen vergelijkbare prijs is voor studenten aan kunstvakopleidingen.

Andere genomineerden

De acht andere genomineerden voor de Jacques de Leeuw Prijs 2016 zijn in Docerende richting: Susan Meijburg (Academie voor Beeldende Vorming, Jamie-Dee van den Oudenrijn (Academie voor Danseducatie) en Eveline Sand (Academie voor Muziekeducatie). Uitvoerende richting: Alex Bergman (Rockacademie), Evangelos Biskas ‘V’ (Dance Academy), Alexander de Jong (Academie voor Muziek- en Musicaltheater), Britt van Kruchten (Academy for Art, Communication and Design, ArtCoDe) en Koen Smits (Conservatorium).

Samenstelling jury

Naast voorzitter Jan Tromp bestaat de jury van de Jacques de Leeuw Prijs 2016 uit de volgende leden: Boyke Brand, Willem Brekelmans, Leonie Clement, Bart van Dongen, Annette Embrechts, Saskia van Gool, Florence Husen, Wendy Moonen en Angelique Spaninks. Kijk op de website van Fontys voor meer informatie over de Jacques de Leeuw Prijs.