Wint de Tilburgse Bol het van de Bosche Bol?

De Bosche Bol heeft er een concurrent bij: De Tilburgse Bol! Een soes met slagroom gevuld, omhuld met chocolade. Alleen dan met minder vet, minder zoet en makkelijk te eten. Klinkt niet verkeerd toch? Er wordt zelfs gezegd dat deze Tilburgse chocoladebol eigenlijk veel beter smaakt dan de Bosche variant. 

Tilburgse Bol

Patisserie Châteraisé is de maker en verkoper van de chocoladebol. Nancy de Bruin is manager van deze Japanse keten aan het Besterdplein en vertelt dat zelfs Boschenaren speciaal naar haar winkel komen voor de Tilburgse Bol. “De chocoladebol is minder zoet en vet waardoor je minder vol zit na het eten ervan. Ook kun je de bol eten zonder hem de pletten. Het lekkerste aan de bol vind ik de smeuïge chocolade.” Die chocolade werd met veel zorg uitgekozen. Alle mogelijke soorten chocolade werd door Nancy en haar team getest. De winnaar kreeg de ereplaats op de soes. De precieze ingrediënten zijn geheim. 

“Wij kunnen dit beter!”

De patisserie begint in oktober 2012 met enkel Japanse producten. Nancy en de Japanse eigenaren besluiten dat ze toch iets Nederlands in het assortiment willen. “We hebben in Nederland, België en Duitsland alle patisserie-zaken gehad. Op zoek naar het lekkerste gebak. Uiteindelijk kwamen we bij de Bosche Bol uit. De eigenaren proefden en zeiden: wij kunnen dit beter.” De bol is inmiddels zo populair dat klanten hier speciaal voor naar Châteraisé komen. Ook in de ruim 450 filialen in Japan. De Tilburgse Bol werd ook daar met succes geïntroduceerd.  

Chateraise-Nancy

Châteriasé

De keten Châteraisé is een Japans concept. De patisserie en boulangerie is in Japan een waar begrip. In Nederland is er één filiaal. De gebakjes en broden die Nancy hier verkoopt worden in de patisserie zelf gemaakt naar Japans recept. Dat betekent minder suiker en vet, geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. “Ook worden er ingrediënten gebruikt die we in Nederland minder gebruiken. Bijvoorbeeld kastanje of rode bonen. Die worden verwerkt in gebakjes of koekjes. Daar zou ik zelf nooit aan gedacht hebben.”  De ingrediënten zijn volgens Nancy puur en komen daardoor beter tot zijn recht.

Châteraisé zit gevestigd aan het Besterplein 29. De patisserie is naast boulangerie ook een lunchroom. Ze verkopen biologisch brood, gebak, ijs, chocolade, koffie, bonbons en hartige deegwaren. En natuurlijk die Tilburgse Bollen. Die kosten trouwens €2 per stuk. Koop je er vier, dan betaal je er drie. Lees meer over Châteraisé op www.chateraise.nu.

Heb jij de Tilburgse Bol al geprobeerd? Wat vind jij? Smaakt de Tilburgse chocoladebol beter dan de Bosche Bol?