WinTkracht viert zeventig jaar Tilburgse vrede met een bijzonder concert

Met de opvoering van Karl Jenkins populaire compositie ‘The Armed Man’ viert Stichting WinTkracht zeventig jaar Tilburgse vrede. Tilburg voor Cultuur sprak met Bert Simons van Stichting WinTkracht over dit speciale project.

Geschreven door: Iris van den Boezem

Het was een droom van de vaste dirigent van WinTkracht – Richard Schroevers – om The Armed Man op te voeren. Het eerste concert was een groot succes. De Heikese kerk zat op 4 mei van dit jaar helemaal vol. Na afloop van het concert volgde een staande ovatie.

In het project The Armed Man van stichting WinTkracht vervult het dagboek van de Tilburgse Maria Mandos een centrale rol. Mandos noteerde in dit document de gebeurtenissen in haar stad tijdens de Tweede Wereldoorlog , tot aan de bevrijding op 27 oktober 1944. WinTkracht won met het project rond The Armed Man de Tilburgse Amateurkunstprijs 2013 in de categorie bijzonder amateurkunstproject.

Tilburg voor Cultuur: ensemble WinTkracht en koor Malkander vertolken The Armed Man op 26 oktober in de MIDI in Tilburg. Het dagboek van Maria Mandos krijgt een belangrijke rol in de voorstelling. Wat houdt het project precies in? 

Bert: “The Armed Man is een compositie van Karl Jenkins. Hij heeft het stuk geschreven in 2000, voor de oorlog in Kosovo. Het is duidelijk een oproep tot vrede. In het stuk komen teksten uit de hele wereld voor. Bijvoorbeeld een passage van een Japanse dichter die over de aanslag met de atoombom in Hiroshima schrijft, er zit een gedicht in van een Vietnam-veteraan, er zit een tekst van Kipling in, van alles en nog wat. De muziek heeft iets filmisch. En de muziek is ook wel wat dramatisch. Deze compositie van Karl Jenkins is bovendien geliefd: vorige week stond het nog relatief hoog op de ‘Hard & Ziel lijst’ van Radio 4.

Tijdens de opvoering worden beelden getoond: eerst van de bezetting van Europa. Daarna volgen beelden van de bevrijding: de geallieerden die aankomen in Normandië, van Market Garden, beelden van de bevrijding van plaatsen in onze omgeving. En daar tegenover, naast al die grote beelden, zit op het podium een mevrouw aan een tafeltje. Ze schrijft in haar dagboek, voor twee van haar kinderen. Ze schrijft hele gewone dingen: de aardappelen zijn op en we kunnen de kachel niet meer stoken. Anders dan de grootse beelden van Hitler of van Stalin, Roosevelt en Churchill, vertelt zij gewoon de zorgen van Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het muziekstuk bestaat uit dertien delen. Tussen de delen door leest de schrijvende vrouw voor uit haar dagboek. Wat ze voorleest past bij of contrasteert juist met wat je net daarvoor gehoord en gezien hebt. “

Tilburg voor Cultuur: wie zijn WinTkracht?

Bert: “Stichting WinTkracht is ontstaan toen Harmonie Orkest Tilburg gestopt is. Een gedeelte van de leden vond dat zonde. Daarom hebben we vier jaar geleden een stichting opgericht die projecten organiseert. Eén van onze eerste projecten was bijvoorbeeld een opvoering met een pop band in café Studio, daarna hebben we een Argentijnse Tango-avond gehad met workshops en Argentijns eten, we hebben een toneelachtig project gedaan ter ere van de opening van de week voor de amateurkunst, en een poëzie-wandeling met Barok muziek in de Warande. Allemaal heel divers dus. We doen één of twee projecten per jaar met twaalf vaste muzikanten. Daarnaast nodigen we muzikanten uit voor een specifiek project. Zo hebben we voor de opvoering van The Armed Man het koor Malkander uitgenodigd.”

Nog geen kaartje voor het concert op 26 oktober? Ga dan snel naar TilburgvoorCultuur.nl! Je kunt daar ook een bijdrage doneren. Dit kan nog tot 26 oktober.