Wolkat uitgeroepen tot Impactmaker van het kwartaal

Wolkat

Een vierde generatie familiebedrijf uit Tilburg doet het gewoon: het verschonen van de textielindustrie door van oude en weggegooide kleding nieuwe stoffen en eindproducten te maken. Wolkat is het enige bedrijf ter wereld die het complete proces van textielafval naar nieuw eindproduct (stoffen) beheerst. Dit leveren ze aan hun klanten of maken in opdracht producten met wereldberoemde merken als afnemers. Vanwege dit circulaire textielrecyclingmodel en de impact die ze hiermee maken in een enorme markt, is Wolkat uitgeroepen tot Impactmaker van het kwartaal*.

Wethouder Berend de Vries (economie) reikte als erkenning een miniatuur social sofa uit tijdens een bezoek aan Wolkat op 28 juni jl. “Deze innovatieve maker is een typisch Tilburgs bedrijf met de wortels diep in de textielindustrie. Wolkat heeft een mooie link met het verleden van onze stad en is ook een voorloper in de wereld van textielrecycling. Met hun unieke aanpak zijn ze een voorbeeld voor de industrie en realiseren dan ook daadwerkelijk een wereldwijde impact. Circulaire bedrijfsvoering zit echt in de vezels van dit bedrijf.”

Kennis bewaren

Kimberley van der Wal – vierde generatie – bestiert samen met haar vader Philip Boumans de onderneming. Zij houdt zich bezig met business development terwijl Philip kijkt naar technische innovaties voor het machinepark en nieuwe mogelijkheden met de grondstof. Vanuit Marokko wordt dagelijks met 800 mensen 45.000 kg afgedankt textiel gesorteerd en verwerkt, waarvan  50% wordt gebruikt voor het maken van stof (wekelijks 16.000 m2) en non woven materiaal/vilt. In Tilburg huisvest de R&D afdeling die steeds zoekt naar innovatieve toepassingen voor de stoffen. Een kleine club van in totaal acht personen maar met grote ambities. Kimberley: “Hier in Tilburg hoop ik op korte termijn textiel terug te halen door een lab op te zetten met enkele weefmachines om anderen te laten zien wat er met textiel gebeurt maar ook om er meteen mee te kunnen gaan werken. Daarmee hoop ik ook meer interesse te wekken bij de jeugd om textiel weer als vak op te pakken en te waarderen want die kennis ligt nu in andere landen en moet zeker in Tilburg bewaard blijven. Maar dan toegepast op een nieuwe en innovatieve manier.”

Tilburg 013Denim

Mensen kennen Wolkat wellicht van de producten van 013Denim die ze samen met Gemeente Tilburg en Rabobank speciaal voor Koningsdag 2017 maakten. “Deze samenwerking is goed bevallen en we zoeken dan ook naar nieuwe samenwerkingen met lokale of regionale partijen. Momenteel zijn we met een grote lokale stoffenleverancier bezig. Dat is zo mooi aan Tilburg; hier werken we samen en bieden we elkaar ook die mogelijkheden. Alles zit hier ook, je hoeft niet ver te zoeken. Er is een breed pallet aan bedrijven en als ik zie wat hier op Tilburg University gebeurt en hoeveel nieuw talent er aanwezig is….Wij gaan nooit weg.”