Wonen in het monumentaal Fraterhuis Saint-Denis

fraterhuis

Om in het karakteristieke Fraterhuis Saint-Denis aan de Kruisvaardersstraat te gaan wonen, hoef je tegenwoordig geen broeder meer te zijn. Na het vertrek van de laatste fraters in 2009 ontfermt Cornelis Huygens Projectontwikkeling zich namelijk over het voormalige fraterhuis. Zij maakten van de historische plek 24 bijzondere koopappartementen.

Cornelis Huygens Projectontwikkeling richt zich met name op de herontwikkeling van bestaand onroerend goed wat zijn oude functie heeft verloren. “Religieus erfgoed zoals kloosters leent zich heel goed voor herbestemming,” vertelt projectontwikkelaar Marie-An Bastiaansen. “Mooie voorbeelden van dergelijke herbestemmingen zijn onze eerdere projecten De Kloostertuynen in ’s-Hertogenbosch, Sancta Monica in Esch en Huize Liesbosch in Breda.”

fratershuis_voorgevel

Fraterhuis Saint-Denis

Naast de 24 starterswoningen is op de benedenverdieping van het monumentale pand een gezondheidscentrum gerealiseerd. Daarin zijn een huisartsen-, fysiotherapie-, psychologen- en logopediepraktijk te vinden. Zowel in de woningen als in dit centrum zijn nog veel oorspronkelijk elementen terug te vinden van het historische pand. “De buitenzijde en de kapel zijn in vrijwel ongewijzigde staat gehandhaafd. In het gezondheidscentrum zijn daarnaast nog veel andere oude elementen herkenbaar zoals oude monumentale deuren, glas-in-lood-ramen en de originele vloeren.”

In tegenstelling tot nieuwbouwprojecten is er in een monumentaal pand als Saint-Denis niet één woning precies hetzelfde. “De oude elementen van het Fraterhuis geven de woning een heel eigen karakter. In de woningen hebben we de bestaande stalen kozijnen gehandhaafd, omdat deze zo karakteristiek zijn voor het ontwerp van Jos. Bedaux. Wel hebben we het glas vervangen door dubbel glas, om de woningen weer te laten voldoen aan de thermische eisen van deze tijd. Ook de oude luiken aan de patiozijde komen in de nieuwe situatie weer terug.”

Over de appartementen

De nieuwe appartementen in het Fraterhuis zijn volgens Marie-An ideaal voor alleenstaanden, starters en jong samenwonenden zonder kinderen. Niet alleen de gunstige locatie (op loopafstand van het centrum, vlakbij de bruisende Piushaven en naast het groen van het Leijpark) en prijs (te koop vanaf €125.000) maken de woning geschikt voor de doelgroep. Door de monumentale aard van het pand is geen woning hetzelfde, aanvullend is er variatie in de grootte en de indeling van het appartement.

De meeste woningen hebben overigens een privé terras of balkon. “Daarnaast is er rondom het Fraterhuis een riante tuin met oude bomen en wandelpaden. Alle bewoners kunnen gebruik maken van deze tuin met bankjes en picknicktafels.” Voor de bewoners met auto is er ook voldoende parkeergelegenheid op het terrein, maar het is ook voor 3 gegadigden mogelijk om een garagebox met eigen parkeerplaats te kopen.

appartement_fratershuis
Klik op de afbeeldingen voor meer sfeerimpressies van de woningen.

Open huis

In februari zijn de woningen al de verkoop gegaan, inmiddels zijn er 9 appartementen verkocht en zijn er verschillende in optie. Uniek aan deze woningen is de verkoop in het eindstadium van de bouw. Het grote voordeel hiervan is dat de appartementen niet alleen al te bezichtigen zijn, maar ook dat ze in mei al bewoonbaar zijn.

Vrijdag 22 april en vrijdag 27 mei is er tijdens het Open Huis tussen 16.00 uur en 18.00 uur de mogelijkheid om de appartementen te bekijken. Een makelaar staat dan klaar om je vragen te beantwoorden en je door de woningen te leiden. Wil je meer informatie over de woningen en het voormalige Fraterhuis? Bekijk dan zeker eens de website www.saint-denis.nl. Hierop zijn de plattegronden, meer foto’s en informatie over de prijs te vinden.