WonenBreburg zet samen met haar huurders in op betaalbaarheid

WonenBreburg

WonenBreburg gaat voor betaalbaar wonen, maar uiteraard mag dit niet ten koste gaan van onze dienstverlening. Met dit in het achterhoofd zochten we samen met Stichting Huurdersbelangen WonenBreburg (SHW) hoe we de inzet van onze vakmannen voor onze huurders nog optimaler kunnen inrichten.

Geschreven door: Aline Zwierstra (directeur-bestuurder)

Onze vakmannen. U ziet ze dagelijks in de WonenBreburg-busjes door de stad rijden. Wist u dat zij in 2015 in Breda en Tilburg ruim 50.000 reparaties uitvoerden, van kleine karweitjes tot geplande, grote klussen, maar ook voor spoedreparaties?

Hoe kunnen we deze 50.000 reparaties nog beter of sneller uitvoeren?
De eerste keuze die we hierbij met het SHW maakten, is voor onze huurders een erg belangrijke: we handhaven ons huidige beleid voor reparaties aan de woning. Om toch een slag in de kosten te kunnen maken, kiezen we ervoor om bij ‘onnodig werk’ de veroorzaker te laten betalen. Wel zo duidelijk en eerlijk!

Bijvoorbeeld: wat gaan we vanaf nu doen als een huurder een reparatie inplant en we staan (zonder tegenbericht) voor een dichte deur? Dan betaalt de huurder de voorrijdkosten. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen ontvangt de huurder de dag ervoor (als we het 06-nummer hebben) nog een sms ter herinnering. Ook als we iemand helpen bij buitensluiting, betaalt de huurder de kosten die hiervoor gemaakt moeten worden.

Samen met het SHW kiezen we er voor om de huurder in deze gevallen de kosten zelf te laten betalen, omdat deze situaties voorkomen hadden kunnen worden. Door in het eerste geval ons te vragen om de afspraak te verzetten en in het tweede geval een reservesleutel bij de buren, familie of vrienden neer te leggen.

Want dit ‘onnodige werk’ kost toch weer geld: de tijd van de vakman, de materialen die worden gebruikt voor het binnenlaten, het rijden van het busje, ga zo maar door.

Liever geen rekening sturen, maar meer reparaties per dag
Met deze verandering hopen we natuurlijk niet dat we deze voorrijdkosten op grote schaal in rekening moeten gaan brengen. Daar gaat het ons niet om. Wat we wel hopen is dat onze vakmannen hierdoor minder vaak onnodig hoeven te rijden, waardoor de volgende huurder sneller voor een reparatie aan de beurt is.

En: andersom geldt het ook
Goed om te weten: als wij niet op een afspraak verschijnen (zonder tegenbericht), dan krijgt de huurder dezelfde vergoeding van ons. Want wat wij van onze huurders verwachten, mogen zij uiteraard ook van ons verwachten!

We blijven doorlopend verbeteren aan onze dienstverlening
Er zijn meer verbeteringen die we bij de uitvoering van reparaties hebben doorgevoerd. Bijvoorbeeld een verruiming van de tijdsblokken, voor het inplannen van reparaties. Hierdoor kunnen we er per dagdeel meer uitvoeren, wat de wachttijd weer verkort en wat de kans groter maakt dat we een reparatie in 1x kunnen uitvoeren. Lees hier meer over de veranderingen.