Wordt Tilburg dé hippe fietsbestemming van het voorjaar?

fietsen

Nederland is een fietsland, maar we associëren stadsbezoekjes op de fiets toch vaak met het “verre” Amsterdam. Nou, dat hoeft natuurlijk niet, want we zijn zelf ook meer en meer een fietsbestemming aan het worden. Tilburg is een overzichtelijke stad omringd door veel groen – ideaal dus voor een bezoekje op de tweewieler. Dit kan je natuurlijk van veel Nederlandse steden zeggen, dus wat onderscheidt ons dan van de rest?

Een nieuw imago

Je wordt natuurlijk geen hippe fietsbestemming als je zelf niet hip bent. Onze stad heeft lang een nogal stoffig imago gehad – ook letterlijk, aangezien we het textielcentrum van Nederland waren. Ondertussen heeft de laatste textielfabriek allang de deuren gesloten. Ons industriële verleden zorgt voor het unieke hedendaagse karakter van de stad. Dit maakt Tilburg net dat tikkeltje ‘rauwer’ dan de meeste nette Nederlandse steden en bezoekers kunnen bovendien gemakkelijk op de fiets van de ene naar de andere industriële trekpleister. De vroeger verloederde Spoorzone is in volle ontwikkeling in de richting van een hippe en inclusieve stadswijk, dat onder meer met de nieuwe bibliotheek LocHal Tilburg op de kaart zet. Je kan er werken, lezen, koffie drinken of een interessante lezing bijwonen in een gebouw dat een wereldstad waardig is.

Wie interesse heeft in hedendaagse kunst komt ook zeker aan zijn trekken in Tilburg. Op 6 minuten fietsen van LocHal vind je het TextielMuseum, een andere culturele motor. Het

museum houdt de vinger aan de pols van de actualiteit; je kan er nog tot 12 mei naar de tentoonstelling ‘Cultural Threads’, waarin textiel gebruikt wordt om de vervagende grenzen tussen landen en mensen uit te beelden. Daarnaast is er op twee minuten fietsen natuurlijk het Museum De Pont, dat een mooie collectie hedendaagse kunst herbergt in een oude fabriekshal. De stad wil het momentum grijpen en zet dan ook sterk in op cultuur om bezoekers te lokken. Citymarketing Tilburg lanceerde onlangs Ticket to Tilburg. Onder de slogan “Word verliefd op het onbekende” worden bezoekers ondergedompeld in de uitgebreide culturele agenda van Tilburg. De fietstoerist kan trouwens het culturele karakter van Tilburg combineren met een sportief uitje. Zo is er de designroute Tilburg-Oisterwijk, die van het TextielLab in onze stad loopt naar het keramiekcentrum in Oisterwijk.

Een waar fietsnetwerk aan de Belgische en Duitse grens

Wat we ook mee hebben is dat we zowel dicht bij de Belgische als de Duitse grens liggen. Dat de nabijheid van deze twee fietsgekke landen in ons voordeel werkt, beseft de provincie ook maar al te goed. Eind februari hebben ze Noord-Brabant zowel in Gent als in Essen gepresenteerd als fietsbestemming bij uitstek. Daar kan Tilburg dus alleen maar van profiteren. Natuurlijk komen de meeste Vlamingen en Duitsers nog steeds met de auto, maar als ze een degelijke trekhaak en een goede fietsendrager hebben – zoals te vinden bij bijvoorbeeld rameder.nl – dan kunnen ze alsnog optimaal van onze fietsstad genieten. Rondom Tilburg zijn er dan ook maar liefst 60 fietsroutes te ontdekken, van een trappistenroute langs onze abdij La Trappe en een route die loopt langs Vincent van Goghs eerste stappen als jonge kunstenaar, tot een ‘safari’ door het Brabantse landschap – het kan allemaal. Zodra de zon verschijnt, komen die fietstoeristen dus toch vanzelf?

Wat biedt de toekomst?

Misschien is het dit voorjaar nog wat vroeg om meteen dé fietsbestemming te worden. We zijn echter niet alleen goed op weg om de fietstoerist te lokken, maar ook om de lokale fietser in de watten te leggen. Het centrum wordt steeds autoluwer en sinds kort levert Coolblue pakketjes met de fiets in Tilburg, wat natuurlijk ook weer voor minder motorverkeer zorgt. Er komt een grote, moderne en makkelijk bereikbare fietsenstalling bij het station, wat nu al de bijnaam ‘Fietshotel’ heeft. De werkzaamheden gaan in april van start. Daarnaast wordt de fiets in de regio een waar alternatief voor de auto. Zo wordt er volop gewerkt aan de snelfietsroute F261 naar Waalwijk, waarmee de stad rechtstreeks met de fiets verbonden zal worden met de Efteling. Het kan niet anders dan dat dit de toerist trekt. Ook de F58 Tilburg-Breda moet in 2020 af zijn. Onze gemeente krijgt er straks

tevens nog wat bezienswaardigheden bij, die ideale fotomomenten bieden voor de fietstoerist, zoals de grote betonnen T die op het Pieter Vreedeplein gepland staat en er is vorige week al begonnen met de bouw van de Kempentoren, een 36 meter hoge panoramatoren in het Spoorpark.

Wat missen we dan nog?

Het culturele momentum en onze lokatie hebben we dus mee, maar zijn we er dan al helemaal? In vele steden zijn nu al ware cycling cafés of fietskoffiebars te vinden, die zich specifiek op de wielertoerist richten, zoals hier in Gent. Je kan er koffie drinken terwijl je aan je fiets sleutelt of gezellig fietsen of accessoires bekijkt. Of wat dacht je van een hotel, gericht op fietsers? Beide lijken een gat in de markt in onze stad; misschien heb jij wel zin om eentje te openen? Met alle plannen om onze stad op de fietskaart te zetten, lijkt het succes alvast gegarandeerd!