Yassine helpt het bedrijf bij verduurzamen: ‘We willen een positieve invloed op de maatschappij en het klimaat hebben!’

Klimaatverandering is een serieus onderwerp. Het is wetenschappelijk bewezen dat de aarde aan het opwarmen is en daar moeten we met zijn allen iets aan doen. Ook Fujifilm neemt verduurzaming erg serieus. Om de plant van het bedrijf in Tilburg te verduurzamen, heeft Fujifilm een aantal doelstellingen. Zo willen ze in 2040 volledig CO2 neutraal zijn. De 26-jarige Yassine Zayou helpt Fujifilm hierbij. Hij is nu drie maanden in dienst, maar heeft aan ambities geen gebrek. “Het lijkt me enorm gaaf om de kennis die ik hier opdoe wereldwijd over te dragen bij andere fabrieken.”

Yassine heeft een bachelor technische natuurkunde en een masteropleiding sustainability, science policy & society afgerond. Hij solliciteert op de functie als energie-specialist bij Fujifilm en wordt aangenomen. “Ik ben samen met mijn team verantwoordelijk om een plan uit te stippelen met concrete opties om de fabrieken in Tilburg te verduurzamen. Hoe gaan we bijvoorbeeld gas besparen? En hoe kunnen we restenergie gaan gebruiken? Het is mijn doel om de doelstellingen met betrekking tot verduurzaming te behalen.”

Fujifilm maakt zich als bedrijf wereldwijd hard voor verduurzaming. Dat resulteert ook in concrete doelstellingen voor de locatie in onze stad. “In 2030 willen we 50% minder CO2 uitstoten dan dat we in 2019 deden en in 2040 willen we volledig CO2 neutraal zijn.” Oftewel: het bedrijf neemt het klimaat serieus. Dat doen ze overigens al jaren. “Fujifilm is een Japans bedrijf en Japan is vooruitstrevend op het gebied van verduurzamen. We hebben hier bijvoorbeeld al tien jaar windmolens op het terrein staan. Het feit dat bedrijven met windmolens energie op hun eigen terrein opwekken, zie je in Nederland nog niet veel.”

‘Als je ziet hoe lang mensen hier werken, motiveert dat enorm’

Yassine is dus pas drie maanden in dienst, maar heeft het nu al super naar zijn zin. “Het is altijd spannend als je bij een nieuwe werkgever gaat werken. Maar ik ben hier zo goed opgevangen. Ik begrijp waarom veel van mijn collega’s hier al lang werken. Als je ziet hoe hard zij werken en met hoeveel plezier, dan motiveert dat enorm.”

De Japanse cultuur – dat van hard werken – wordt volgens Yassine uitstekend gecombineerd met de Brabantse gemoedelijkheid. “De mensen zijn hier open en heel erg behulpzaam. Er wordt hier hard gewerkt en de mensen hebben ook echt een hart voor het bedrijf. Dat vind ik mooi om te zien.”

Het is voor Yassine een bewuste keuze om voor een multinational als Fujifilm te gaan werken. “Mijn ambities lopen synchroon met dat van het bestuur van Fujifilm. Een bedrijf als Fujifilm heeft veel doorgroeimogelijkheden en middelen. Zowel financieel als op het gebied van kennis en capaciteit. Ze opereren wereldwijd en daardoor heb je ook de kans om in het buitenland aan de slag te gaan. Die ambitie heb ik. Het lijkt me heel mooi om vestigingen over de hele wereld te helpen met verduurzamen.”

‘Het terrein heeft ongelofelijk veel energiestromen’

Aangezien de ambitieuze Yassine pas net in dienst is bij Fujifilm, leert hij het bedrijf iedere dag beter kennen. “Het verduurzamen van fabrieken zoals die van Fujifilm, is een lang en complex project. In eerste instantie zijn we druk bezig met het in kaart brengen van de verschillende energiestromen van Fujifilm. Op basis daarvan kunnen we bekijken hoe we de energiestromen in de toekomst beter kunnen inzetten. We willen onze energie duurzaam opwekken, maar kijken ook hoe we minder energie kunnen gebruiken. Als je minder energie gebruikt, hoef je ook minder energie op te wekken.”

Maar ook op minder complexe zaken ontwikkelt Fujifilm zich. “We zijn overal bezig om ledverlichting te installeren, we hebben overal automatische lichten die uitgaan als er niemand in de ruimte is en we zijn ook flink bezig met isoleren. Ook checken we actief op lekkages van energie en kijken we als er iets vervangen moet worden – onderdelen van machines bijvoorbeeld – naar de meest duurzame oplossing.” Daarnaast is Yassine betrokken bij een e-boilerproject. “De stoom die we gebruiken bij het verwarmen van verschillende processen in de fabriek, gaan we via windmolens met een e-boiler opwekken. Die e-boiler wordt in 2024 geïnstalleerd.”

Verder hamert Yassine op het monitoren van energie in de fabrieken. “We monitoren al een deel van het energieverbruik, maar willen dat specifieker en op heel het terrein doen. Meten is weten. Door het monitoren van de diverse energiestromen weet je precies wat je kunt besparen en op welke plek.”

‘Fujifilm is een flexibele organisatie’

Yassine heeft het enorm naar zijn zin en is blij dat hij de keuze voor Fujifilm heeft gemaakt. “Je merkt dat het een ambitieus bedrijf is. Mensen die hier al dertig jaar werken, zijn nog even ambitieus als ik. Er is hier ook veel kennis in huis. Daar kan ik iedere dag van leren.”

Ook de arbeidsvoorwaarden zijn volgens Yassine goed. “We hebben veel vakantiedagen en andere fijne arbeidsvoorwaarden. Daarnaast is Fujifilm als organisatie heel erg flexibel. Ik krijg hier bijvoorbeeld de ruimte om vier dagen te werken en dan negen uur per dag. Zo heb ik altijd drie dagen weekend. Ook werk ik twee dagen thuis en twee dagen op locatie. Die vrijheid en het vertrouwen vanuit Fujifilm is erg fijn.”

Werken bij Fujifilm

Zoals je leest, heeft het werken bij Fujifilm verschillende voordelen. Je hebt veel doorgroeimogelijkheden, gezellige collega’s en goede arbeidsvoorwaarden. Ben jij benieuwd welke functies momenteel openstaan bij Fujifilm? Check snel de vacatures en misschien ben jij binnenkort wel de collega van Yassine!