Zero Trash Tilburg: succesvol Tilburgs project tegen zwerfafval!

Zero Trash Tilburg is een creatief project van Gemeente Tilburg, uitgevoerd door SNENS om zwerfafval tegen te gaan, gericht op de eerste- en tweedejaars leerlingen van het middelbaar onderwijs. Het project is sinds 2015 overgewaaid naar meerdere gemeenten. Zo doen gemeenten als Breda, Loon op Zand en Valkenswaard ook mee aan het project.

SNENS is een bureau dat zich bezighoudt met kunsteducatie en communicatie. Zo geven ze veel workshops op middelbare scholen en zijn ze bezig met verschillende onderwerpen. Geen enkel onderwerp is te gek voor ze. Dit schooljaar had het Reeshofcollege de primeur waar het project volledig is uitgevoerd en begeleid werd door SNENS, waarbij maar liefst zeven brugklassen aan deelnamen.

Tijdens het project bedenken leerlingen in het eerste jaar en/of tweede jaar van het middelbaar onderwijs oplossingen over het probleem van zwerfafval. Tijdens het project wordt creativiteit flink gestimuleerd. De opdracht aan de leerlingen luidt: bedenk een originele oplossing voor het zwerfafvalprobleem in je eigen omgeving én presenteer deze op een creatieve manier. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een prototype, een film of zelfs een rap. Daarna mogen ze het idee presenteren aan een jury en wordt op het einde van het schooljaar bekend gemaakt wie de beste oplossing van Zero Trash Tilburg heeft.

Het succes van Zero Trash

Vanaf 2015 is Zero Trash als pilot gestart op één Tilburgse school. Na dat succes mocht het project op alle Tilburgse middelbare scholen uitgevoerd worden. Nu is Zero Trash nog groter geworden en kunnen scholen het project zelfstandig uitvoeren met een digitaal stappenplan. Ondertussen is Zero Trash ook in veel andere gemeentes te vinden. Denk aan gemeentes als de Gemeente Breda, Gemeente Loon op Zand en Gemeente Valkenswaard. Zo blijft het project steeds in groei en ontwikkeling.

Door het succes van Zero Trash in de verschillende gemeentes, wordt het project officieel gezien als een klimaatproject. Deze uitbreiding houdt in dat naast zwerfafval ook onderwerpen als energie, energietransitie en klimaatadaptie aan bod komen en behandeld worden in het project van Zero Trash.

Wedstrijd

De scholen die meedoen aan het project kunnen deelnemen aan de wedstrijd die aan het project is gekoppeld. Een vakjury neemt de oplossingen onder de loep en kiest de beste creatieve oplossing van het schooljaar. Als dat gebeurd is, gaat de winnende partij naar huis met leuke prijzen, bijzondere awards en natuurlijk de eeuwige roem!