Zes organisaties richten Bouwhub Midden-Brabant op: “De start van een circulaire bouwsector”

Zes lokale bouw- en sloopbedrijven hebben met ondersteuning van Bouwend Nederland Brabant Mid-West en Midpoint Brabant de Coöperatie Bouwhub Midden-Brabant gelanceerd. Het doel van dit initiatief is om de hele bouwketen in Midden-Brabant 100% circulair te maken. Bas van der Pol, wethouder Stedelijke ontwikkeling en economie van Gemeente Tilburg, gaf het startsein van dit mooie initiatief.

Bouwhub Midden Brabant is een ketensamenwerking waarbij elke partij er een nieuwe rol bij krijgt. Slopers oogsten materiaal en brengen het via de Bouwhub Midden-Brabant weer naar de markt. Soms is er eerst een bewerking van het materiaal nodig, bijvoorbeeld door een sociale werkplaats. Hier ontstaat een ruim en gevarieerd aanbod met uiteenlopende bouwmaterialen, geschikt voor nieuw- en verbouw en renovatieprojecten.

Hoe gaat dit dan in zijn werk? Een architect ziet het beschikbare materiaal en past het toe in het ontwerp voor nieuwbouw. Bouwbedrijven kopen materiaal in en gebruiken het opnieuw. Bereikt het gebouw aan het einde van zijn levensduur? Dan start dit verhaal van voor af aan. Afval? Dat woord bestaat niet meer in de circulaire economie.

De toekomst start nu

Wethouder Bas van der Pol: “In 2030 wil Tilburg 50% circulair zijn en in 2043 100%. We staan de komende jaren voor een grote bouwopgave, met alleen al in onze gemeente 25.000 nieuwe woningen. We moeten nu al circulair gaan bouwen, anders hebben we straks een probleem. Dit kan alleen als we het met een groot aantal partijen samen oppakken. Ook zijn circulaire wetgeving en certificering nodig, anders komen we er niet”, aldus van der Pol.

Meer informatie

Wil je meer informatie over Bouwhub Midden-Brabant? Neem dan snel een kijkje op de website van Bouwhub Midden-Brabant.