Zevende editie Kinderbouwspeelplaats in de Piushaven

Kinderbouwspeelplaats

De Kinderbouwspeelplaats is een jaarlijks terugkerende activiteit tijdens de herfstvakantie voor kinderen van zes tot twaalf jaar uit de wijken rondom de Piushaven en wordt georganiseerd door ContourdeTwern als programmaonderdeel van Piushaven Levend Podium.

In de herfstvakantie bouwen kinderen mee aan een stad waar hergebruiken het nieuwe weggooien is. Oude spullen, een berg afgedankt hout, wat gereedschap en een stel spijkers. Dat zijn de spullen waar deze week de stad mee wordt gebouwd. Kinderen gaan zelf aan de slag en er zijn allerlei ateliers waar ze ontdekken wat er allemaal gemaakt kan worden van gebruikte spullen. Een spijkerbroek wordt een tas, gehaakte gordijnen van plastic tasjes bij het raam en afvalmonsters gemaakt van oude electronica.

Fatimastraat

Bij deze zevende editie wordt er door de kinderen gebouwd op het braakliggend terrein aan de Fatimastraat ter hoogte van de parkeerplaats van de AaBe Fabriek. De kinderen beginnen vanaf vandaag 24 oktober en gaan door tot en met vrijdag 28 oktober, dagelijks van 11:00 tot 16:00 uur. Door de kinderbouwspeelplaats steeds op een ander terrein in het gebied te organiseren reizen kinderen letterlijk mee met de alle veranderingen rondom de Piushaven.

Alles en iedereen doet mee

Zowel in het voorbereiden van de activiteit en tijdens het bouwen zelf doet iedereen mee! Kinderen uit Jeruzalem, Armhoefse Akkers, Hoogvenne, Fatima en Broekhoven; een opa van tachtig helpt mee hout sjouwen, een moeder uit Jeruzalem maakt soep, vaders uit Jozefzorg helpen kinderen bouwen en Opleidingsbedrijf Bouwmensen zet kinderen aan het metselen. Op donderdag sluiten de vrijwilligers van het RepairCafé aan om samen met kinderen spullen te repareren.

Zo wordt de KinderBouwSpeelPlaats georganiseerd door het bundelen van de krachten die er in de wijk zijn. Meer dan vijftig vrijwilligers en allerlei organisatie maken dit elk jaar weer mogelijk. Opleidingsbedrijf Bouwmensen is samen met La Poubelle één van de hoofdpartners van de KinderBouwSpeelPlaats. Hans van Gestel, directeur van Bouwmensen zet zich al jaren in omdat het niet alleen verbindt, maar ook bijdraagt aan de interesse van kinderen voor het ambachtsvak.

Populair

Het actief aan de slag gaan met hutten bouwen blijkt al jaren ontzettend populair. Na het succes van de Piratenstad in 2010, Uitvindersstad in 2011, NatuurStad Beestenboel in 2012, MuziekStad in 2013, WereldStad in 2014, KunstenaarsStad in 2015 is de editie RecycleStad ook weer helemaal vol! Kinderen uit de buurt van de Piushaven konden zich isnchrijven tijdens de inschrijfavond van 21 september in buurthuis Jeruzalem. Ze deden dat dus massaal wat deze editie weer een succes maakt.

Piushaven, Levend Podium

Piushaven, Levend Podium is een initiatief van de Gemeente Tilburg, Triborgh Gebiedsontwikkeling, BPD, Van der Weegen, Rialto, Krens Ten Brinke, Tiwos, WonenBreburg en Van de Ven Bouw en Ontwikkeling.