Ziekenhuizen werken samen op arbeidsmarkt

Het aantal opleidingsplaatsen voor medewerkers op operatiekamers in Noord-Brabant en Midden-Zeeland gaat de komende jaren fors omhoog. Dat hebben dertien ziekenhuizen gezamenlijk besloten. Ze leggen dat op maandag 18 mei vast in een convenant, waarin zij nog een groot aantal andere afspraken maken.

Nederlandse ziekenhuizen worden al enige tijd geconfronteerd met een tekort aan operatie-assistenten en anesthesiemedewerkers. Om ook in de toekomst goede zorg te blijven garanderen, wordt het aantal opleidingsplaatsen flink groter. De ziekenhuizen hebben een nieuwe norm vastgelegd: op elke vier arbeidsplaatsen komt een opleidingsplek voor een operatie-assistent of anesthesiemedewerker. In de toekomst is het de bedoeling deze samenwerking uit te breiden naar andere zorgopleidingen binnen het ziekenhuis.

Daarnaast gaan de ziekenhuizen onderzoeken of het mogelijk is gezamenlijk voor opleiding van deze beroepsgroepen te zorgen. Ook gaan zij elkaar waar mogelijk maximaal ondersteunen bij het opvangen van tijdelijke tekorten. Door de handen op deze wijze ineen te slaan, kunnen de Brabantse en Zeeuwse ziekenhuizen de krapte op de arbeidsmarkt beter het hoofd bieden. In deze afspraak past ook, dat zij geen medewerkers actief werven bij de andere ondertekenaars van het convenant.

Momenteel proberen ziekenhuizen goede arbeidskrachten aan te trekken, door elkaar te beconcurreren op arbeidsvoorwaarden. Daardoor dreigen de kosten van de zorg omhoog te gaan, zonder dat daar een garantie voor betere zorg tegenover staan. Ook hierover worden in het convenant afspraken gemaakt.

De dertien deelnemende ziekenhuizen zijn:
Amphia Ziekenhuis (Breda en Oosterhout)
Catharinaziekenhuis (Eindhoven)
Elkerliekziekenhuis (Helmond en Deurne)
Franciscus Ziekenhuis (Roosendaal)
Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch)
Lievensberg ziekenhuis (Bergen op Zoom)
Maxíma Medisch Centrum (Eindhoven en Veldhoven)
St. Anna Zorggroep (Geldrop)
St. Elisabeth Ziekenhuis (Tilburg)
Stichting Oosterscheldeziekenhuizen (Goes en Zierikzee)
Stichting Ziekenhuis Walcheren (Vlissingen)
Tweesteden ziekenhuis (Tilburg en Waalwijk)
Ziekenhuis Bernhoven (Oss en Veghel)