Zilver voor OOMS-karateka Mitchell van de Sande

Karateka Mitchell van de Sande heeft afgelopen weekeinde tijdens het Nederlands Kampioenschap een zilveren medaille behaald. Tijdens het door de Karate-do Bond Nederland in Apeldoorn gehouden NK greep de karateka van Sportinstituut OOMS in de finale van het onderdeel ´kata´ net naast het goud.

In de eerste ronde won Van de Sande met 3-2 door een goede uitvoering van het kata Chatan Yara no Kosokun neer te zetten. De tweede ronde bracht de OOMS-karateka een overtuigende 4-1 winstpartij door een prima uitvoering van het kata Suparinpei. Hiermee bereikte Van de Sande de finaleronde. Daarin zette hij het kata Nipaipo in maar helaas ging de partij nipt met 3-2 verloren. Giorgio Fung werd zo uiteindelijk Nederlands kampioen.

Van de Sande behoort tot de nationale kataselectie van de Karate-do Bond Nederland en draait al vele jaren mee in het wedstrijdcircuit. Hij laat zich ook regelmatig gelden op het NK, zoals hij dus ook afgelopen weekeinde bewees.

Een kata is een stijloefening. Het is een gedetailleerde reeks vooraf vastgestelde stoot-, trap- en afweertechnieken in zelfverdediging, die kan bestaan uit tientallen zeer uiteenlopende bewegingen en technieken. De gehele kata duurt gewoonlijk, afhankelijk van welke kata men loopt, zo’n 1 à 2 minuten.