Zo langzaam mogelijk fietsen, Kampioenschap Slowbiking komt naar Tilburg

Wie kan er het allerlangzaamst fietsen? Om dat uit te maken organiseert Cycle Fun Productions de derde keer het Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking. Op zondag 17 september vindt de laatste voorronde en finale plaats in Tilburg tijdens het Tilburg Fiets Festival in de wagenmakerij.

Het lijkt makkelijk, heel lang doen over een parcours van elf meter. Maar zonder de lijnen te raken en je voeten aan de grond te zetten, is veel concentratie nodig, balans en fietstechniek. Een enigszins geoefende slowbiker doet een minuut over die elf meter, maar het wereldrecord staat op maar liefst meer dan twee uur. Saai is zo’n contest helemaal niet, het is juist een spektakel. Een enthousiaste speaker zweept de deelnemers op en er zijn muzikanten die de race al improviserend muzikaal begeleiden.

Open kampioenschap

Het NK Slowbiking is niet alleen voor de geoefende langzaamfietsers, iedereen mag meedoen aan de voorronden. Aanmelding is ter plekke mogelijk. Meedoen is meteen een goede oefening in geduld hebben. Want in een tijd waarin alles sneller moet, is het bij slowbiking juist de kunst om géén haast te hebben. Dat geldt ook voor de toeschouwers. Kijken naar mensen die iets heel langzaam doen, is een vorm van onthaasten.

Tilburg Fietst Festival

De afgelopen maanden strijden fietsers behalve in Tilburg ook in Arnhem, Heerlen, Alblasserdam, Lelystad, Rotterdam, Emmen, Oss en Utrecht in voorrondes tegen elkaar tot de finale op 17 september, tijdens Tilburg Fietst Festival. De winnaar van het kampioenschap wint trouwens een fiets, een Cheetah Bike om precies te zijn. Het Tilburg Fietst Festival vindt 17 september plaats tussen 11.00 en 17.00 uur, de entree hiervoor is gratis.