Zo ziet de nieuwe AH XL eruit: nog groter, CO2-neutraal en hypermodern

openingstijden supermarkten

Drie weken lang de best lopende supermarkt van Tilburg sluiten. Dat doe je niet zomaar. De riolering, de elektriciteit, de indeling, het assortiment en de gigantische entree. De AH XL onderging een rigoureuze verbouwing en alles – maar dan ook alles – is nieuw. Woensdag 6 december gaat de gigantische supermarkt aan de Jan Heijnstraat in Tilburg weer open.

Foto’s: Corné Hannink

“Het is uitzonderlijk om als supermarkt drie weken dicht te gaan, normaal is dat maximaal tien dagen,” vertelt supermarktmanager Mario Rijvers. “Dat alles ook daadwerkelijk in drie weken tijd gelukt is, is met deze tijdsdruk bijzonder.”

Drie weken wachten: dit kun je verwachten

Dat de AH XL drie weken dicht was, was in Tilburg wel te merken. Bij omliggende supermarkten stonden flinke rijen waar kassameisjes verontschuldigend meldden dat ‘de grote Albert Heijn’ snel weer open zou gaan. Maar weken omfietsen vanaf je werk en regelmatig ‘thuisbezorgen’ is volgens Mario het wachten waard geweest. “Het nieuwe landelijke concept heeft een betere uitstraling, is uitgebreider en overzichtelijker.”

Zo wordt het assortiment wordt flink uitgebreid met de komst van Deli Kitchen. Bij dit barretje bestel je maaltijden die je ter plekke kunt opeten of vers mee kunt nemen. Denk aan verse kip van de rotisserie, spare-ribs, stamppotjes, lasagna’s curry’s en zelf samen te stellen pizza’s en maaltijdsalades. Qua prijs? “De grootste pizza, en dat is de duurste, kost zes euro. Dan krijg je een dunne supergoede bodem en mag je erop doen wat je wilt.”

AH XL

‘Nu raak je de weg niet meer kwijt’

De nieuwe indeling van de supermarkt is volgens Mario misschien wel het meest belangrijke verandering voor klanten. “Die is nu veel makkelijker en logischer. We hebben voldoende bordjes en je raakt de weg nu niet meer kwijt,” lacht Mario. Hij legt uit dat de sfeer van de versafdeling nu veel geleidelijker overloopt in de rest van de winkel. Met de komst van Deli Kitchen en de veel grotere broodafdeling, loopt de de versafdeling nu over de hele breedte van de supermarkt door.

En dan de kassa’s. Dit wordt ook een hele verbetering. De verdeling van het kassapark, zoals Mario dat zo mooi noemt, is gemoderniseerd. Van de dertig kassa’s waren eerst tien zelfscanpalen, dat worden er nu zestien. Daar kun je scannen met de welbekende terminal, smartphone of ter plekke je boodschappen scannen zoals bij de AH togo. Een fijne extra voor het personeel: “Cassières zitten nu back-to-back en daardoor zijn de kassa’s nu veel veiliger. Omdat je nu van links naar rechts en andersom kunt scannen, voorkom je ook nog eens schouderklachten.”

Hypermoderne en CO2-neutrale supermarkt

De laatste verbouwing aan de AH XL was in 2005, maar dat was in niets te vergelijken met deze ingreep. “Dit is de grootste verbouwing sinds tijden. Eerst werden er steeds weer nieuwe systemen aan de oude geknoopt, nu hebben we alles eruit gehaald en compleet vernieuwd.” Zo werd de riolering vervangen (en boven het plafond gelegd), de winkel nog groter gemaakt (+150m2) en zorgen de zonnepanelen en de warmteterugwininstallatie ervoor dat het pand volledig CO2-neutraal is. “Je moet als grote supermarkt wel bijblijven en daar hoort geen uitstraling van twaalf jaar geleden bij.”

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de City Trees. Deze grote bakken met moswanden komen voor de entree van de supermarkt te staan. “Dit filtert de fijnstof uit de lucht en heeft dus een goed effect op de reducering van fijnstof.” Volgens Mario zijn de City Trees een primeur in Tilburg en heeft het zeker een toegevoegde waarde naast het grote parkeerterrein.

Vloggende supermarktmanager Mario

Met nog enkele uren voordat de supermarkt open gaat, is het een drukte van jewelste op de bouwplaats. Modder, kranen, haastig lopende bouwvakkers en nieuwsgierige kijkmannen. Er wordt nog volop gewerkt aan de gloednieuwe entree, de vakken worden gevuld, personeel wordt ingewerkt en af en toe loopt er een klant verdwaald naar binnen. Mario houdt het allemaal in de gaten. “Er zijn zo’n 200 man aan het verbouwen en we hebben 450 mensen aan winkelpersoneel. Ik ken zo goed als iedereen.”

Betrokken is de vrolijke kruidenier zeker. Leuk feitje: tijdens de verbouwing hield supermarktmanager Mario klanten via vlogs op de hoogte. Personeel keek daar niet raar van op want Mario vlogt er al tijden op los in de besloten Facebookgroep van de AH XL. Met als vaste begroeting ‘hi guys’ houdt hij het personeel up to date over de laatste ontwikkelingen.

Het nieuwe winkelcentrum

Na de opening van de AH XL gaan de werkzaamheden nog een tijdje door. In totaal is de verbouwing nu vijftien weken onderweg en zijn er nog tien weken te gaan. De binnenkant van de supermarkt is inmiddels af, de rest van het winkelcentrum en de buitenkant van het pand zijn in februari of maart klaar. De nieuwe hypermoderne entreehal, wordt straks een van de eyecatchers. Bij binnenkomst is hier straks aan de linkerkant de AH XL te vinden en rechts de Gall & Gall, de opticien, de Etos en de apotheek. Wat voor nieuwe winkels er verder nog in het winkelcentrum bijkomen, kan Mario helaas nog niet vertellen.

Woensdag 6 december opent de Albert Heijn XL om 14.00 uur feestelijk de deuren. De hele week zijn er leuke acties en kun je meedoen aan de loterij. De AH XL is 365 dagen per jaar open van 07.00 tot 22.00 uur en elke zondag en op feestdagen van 10.00 tot 20.00 uur.