“Zonder Tiwos was ik daar nooit weggaan!”

Meneer en mevrouw van Berkel zijn na hun huwelijk in de Sint Janstraat gaan wonen. Ze woonden daar al 37 jaar toen ze vanwege de herstructurering van de wijk moesten verhuizen. “We kenden de buurt en de mensen goed dus we wilden wel graag in dezelfde buurt blijven wonen”, vertelt mevrouw van Berkel. “Maar er kwam maar geen woning vrij en de mensen uit de derde fase gingen al verhuizen. We moesten daarom ook overwegen om op een andere plek te gaan wonen. Toen dit huis in de Twernerstraat vrijkwam zijn we dus toch maar gaan kijken. Toen ik het huis zag was ik meteen om. Het is heerlijk ruim en het lijkt wel bijna vrijstaand.”

Hun oude woning beviel het echtpaar van Berkel prima, ze hadden alles altijd netjes bijgehouden. Maar nu ze verhuisd zijn merken ze het verschil wel. “Dit is veel nieuwer. We hebben het helemaal naar onze smaak laten opknappen, netjes betegeld en een nieuwe keuken en badkamer gekocht. En met de slaapkamer op de begane grond kunnen we hier lekker blijven zitten tot onze oude dag! We zijn twee maanden bezig geweest met klussen en in die periode voelde ik me op beide plekken thuis, dat was al een goed teken. Toen ik de sleutel van de Sint Janstraat ging inleveren deed me dat eigenlijk niks meer. We hebben het hier goed en de mensen zijn allemaal heel vriendelijk. Ik mis eigenlijk alleen de buurvrouw die elke ochtend een kopje koffie kwam pakken nadat ze de kinderen naar school had gebracht. Maar we pakken de telefoon nog geregeld en dan komt ze nog even een bakkie doen. We hebben hier wel wat minder contacten in de buurt dan voorheen maar dat komt ook omdat wij er in de weekenden eigenlijk nooit zijn, dan zitten we op de camping.”

Meneer en mevrouw van Berkel hebben hun oude buren enorm geholpen met de verhuizing. Het oude echtpaar zag erg tegen de verhuizing op. Door hun verzamelwoede moest er erg veel gebeuren. “Op een dag zei de buurvrouw dat ze gedroomd had dat ik haar zou komen helpen”, vertelt mevrouw van Berkel. “Dat wilde ik graag voor haar doen maar we kregen toevallig tegelijkertijd de sleutel van onze eigen nieuwe woning. Dat was dus wel een heel drukke tijd! Wij zaten midden in de verbouwing en ondertussen heb ik ook nog hun hele flat schoongemaakt, alle spullen mee uitgezocht, ingepakt en spullen voor hun nieuwe huis gekocht. Het was bijna meer werk dan onze eigen verhuizing. Maar ik kan geen nee zeggen hè, het zit in mijn aard om te helpen. Ik heb toen van Tiwos een heel grote bos bloemen als bedankje gekregen.”

“Op een gegeven moment hoorden we dat de woningen in de Sint Nicolaasstraat misschien zouden blijven staan. Toen vroeg iemand wat ik zou doen als de woningen in de Sint Janstraat alsnog bleven staan”, vertelt mevrouw van Berkel lachend. “Ik heb gezegd dat ik dan een grote bos bloemen zou kopen en bij Tiwos zou afgeven. Want zonder Tiwos was ik daar nooit weggegaan en in dit huis terecht gekomen!”

www.tiwos.nl