Nieuws

Let op! Dit artikel is al 621 dagen oud en wellicht niet meer relevant

De Zonnebloem zoekt jongeren met lichamelijke beperking die leuke dingen willen doen

De werkgroep Jong Tilburg (onderdeel van de Zonnebloem) is op zoek naar jongeren met een lichamelijke beperking die het leuk vinden om mee te gaan met uitjes. De organisatie was vorig jaar nog op zoek naar vrijwilligers om activiteiten te organiseren, inmiddels hebben ze dit team rond en is er ruimte om meer jongeren mee op pad te nemen.

Het gaat om mensen met een lichamelijke beperking tussen de 18 en 45 jaar. “Er zijn nu zo’n tien deelnemers die regelmatig meegaan naar activiteiten. Maar per uitje zijn we soms maar met 3 tot 5 deelnemers omdat niet iedereen van dezelfde uitjes houdt of kan komen.” En dat mogen er dus veel meer zijn, als het aan Joost Horvers van Jong Tilburg ligt. Doordat er zo weinig deelnemers zijn, kunnen activiteiten soms niet doorgaan.

Van dansworkshop tot een dagje Efteling

Wat voor uitjes dat dan zijn? “We hebben pas geleden een dansworkshop bij de Hall of Fame gedaan. Er was daarbij veel meer mogelijk dan gedacht. Alles was speciaal op ons aangepast, echt heel gaaf.” Verder zijn ze bijvoorbeeld gaan High Tea’en bij McDonald’s, naar het Festival van het Levenslied geweest en een hele dag naar de Efteling. Omdat het budget van de doelgroep meestal klein is, zijn de activiteiten zoveel mogelijk gratis en maximaal tien euro. “Onze deelnemers zijn vaak afhankelijk van rolstoelvervoer. Daarnaast hebben de meeste een relatief laag inkomen.” Daarom werd het tripje naar de Efteling bijvoorbeeld gesponsord door ING.

Maar denk bij uitjes ook een avondje naar de kroeg, carnavallen, een kookworkshop en meer. Met vijf vrijwilligers zijn ze zijn altijd op zoek naar leuke locaties en ideeën.

Waarom er een jongerenwerkgroep is

Joost richtte in 2018, in samenwerking met De Zonnebloem, Jong Tilburg op. Hij is geboren met spasme en zit in een rolstoel. Iets leuks doen buiten huis is daarom al snel een uitdaging. Hij kan bijvoorbeeld niet zomaar naar ieder openbaar toilet en door zijn beperking is hij lastig te verstaan. Daarmee heeft hij dus hulp nodig. Joost vindt het – net als ieder ander van 33 jaar – ook leuk om iets te ondernemen. Maar volgens hem zit je bij een reguliere Zonnebloemafdeling al snel tussen de senioren met een bingokaart in je hand of moet je daarvoor naar een andere stad om iets te ondernemen met leeftijdsgenoten. En dat is dan weer lastig met vervoer. Verder is het natuurlijk altijd fijn om iets met leeftijdsgenoten te doen.

Joost komt erachter dat de doelgroep lastig te bereiken is. De wereld van iemand met een lichamelijke beperking is vaak klein. Des te belangrijker is het dan ook om deze jongeren mee op pad te nemen. Daarom wil hij via Tilburg.com een oproep doen. Hij weet zelf namelijk maar al te goed hoe lastig het kan zijn om buiten huis iets leuks te gaan doen met leeftijdsgenoten.

Aanmelden als deelnemer

Ben jij iemand tussen de 18 en 45 jaar en heb je een lichamelijk ongemak, groot of klein, zichtbaar of onzichtbaar en houdt dit je tegen om leuke dingen te ondernemen? Twijfel niet en meld jezelf dan aan door een mailtje te sturen naar jongtilburg.dezonnebloem@gmail.com. Je bent natuurlijk vrij om te bepalen aan welke activiteit je meedoet. Je bent overigens niet verplicht om in Tilburg te wonen, maar de activiteiten zijn wel altijd in omgeving Tilburg. Meer info vind je in dit artikel en dit artikel.

De Zonnebloem – Jong Tilburg is trouwens ook altijd op zoek naar vrijwilligers (in dezelfde leeftijdscategorie) die mee willen helpen bij activiteiten. Iets voor jou? Meld je dan ook even aan via bovengenoemd e-mail adres.

Reageer op dit bericht