Zwaaien jongens, dat kost niets extra’s

Pepijn van Bommel, Commercieel Directeur van Van Bommel Schoenen presenteerde maandagavond 2 juni 2014 tijdens een druk bezocht Rabo Ondernemerscafé het verhaal achter de overlevingsstrategie van Van Bommel. “Net een stapje meer doen, dat is waar we voor staan,” zo geeft Pepijn van Bommel aan.

Toen Floris en Reynier van Bommel net in het bedrijf zaten, kwam een belangrijke Duitse klant met een delegatie naar Moergestel. Er moest indruk gemaakt worden. Deze klant kreeg een rondleiding door de schoenenfabriek en werd door de familie Van Bommel compleet in de watten gelegd. Toen de touringcar vertrok, pakte vader Frans de mannen als jongentjes bij de hand en zei: “Zwaaien jongens dat kost niets extra’s.” Floris en Reynier deden met lichte tegenzin wat hun vader hun opdroeg. Dit credo werd leidraad voor de bedrijfsvoering bij Van Bommel. “Net dat stapje extra doen.”

Pepijn leidt de aanwezigen tijdens zijn presentatie door de geschiedenis van het bedrijf, de commerciële ontwikkelingen, de opkomst van het nieuwe merk Floris en de toekomst. Van Bommel is een voorbeeld van het centrale thema van de avond. “It is not the strongest or the most intelligent who will survive but those who can best manage change.” (Charles Darwin) Een bedrijf moet niet vasthouden aan bestaande conventies, maar inspringen op veranderingen. “We koesteren wel onze historie én bouwen verder aan het merk Floris van Bommel”, zo sluit Pepijn af.

Na Pepijn verschijnt Marijn Verschure van Wednesday Whiskey op het podium. Hij is geen gevestigde schoenenmaker; hij ligt met zijn schoenen pas vier maanden in de winkel. Zijn filosofie is gericht op anders zijn, out-of-the-box en anders denken. Daarom had hij eerst een merknaam, maar wist hij nog niet wat hij zou gaan verkopen. Uiteindelijk zijn dit schoenen geworden. Het merk staat voor eenvoud, enthousiasme en ongedwongen.

De Rabobank gelooft dat je samen meer bereikt dan alleen. Daarom willen we samen met ondernemers kennis delen en creëren. Met het Rabo Ondernemerscafé biedt Rabobank hier een goed podium voor.